Hlavní obsah

Armáda obsadila pražské náplavky. Slavila tam 30. výročí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stovky návštěvníků přilákal středeční program Armády ČR na pražské náplavky. Až do podvečera tam na tři desítky vojenských útvarů ukazovaly veřejnosti svou práci i zásahy. Největší zájem byl o seskoky výsadkářů z vrtulníku v plné výzbroji do Vltavy.

Armáda na pražské náplavceVideo: Novinky

 
Článek

Armáda ČR se ve středu v centru Prahy představila statickými i dynamickými ukázkami. S veřejností tak oslavila 30 let své existence.

„Zajímavé je to v tom, že je to takto v centru Prahy historicky poprvé. Chceme se samozřejmě přibližovat veřejnosti. A je důstojné si připomínat milník 30 let novodobé České republiky a armády, která je s ní celou dobu,“ řekl Novinkám náčelník generálního štábu Karel Řehka, jenž na akci také zavítal.

„Těch 30 let bylo velmi hutných. Tak jako celá republika i armáda urazila obrovský kus cesty. Zprofesionalizovala se, stali jsme se armádou alianční, udělali jsme obrovský posun, hlavně v lidech. Prošli jsme si zahraničními misemi i reálnými bojovými operacemi, to nás zocelilo,“ dodal Řehka.

Ministryně Jana Černochová se kvůli povinnostem ve Sněmovně nakonec armádního dne neúčastnila.

Foto: Novinky

„Záchrana“ výsadkářů z Vltavy

S výzbrojí do vody

„K 30 letům chceme armádu ukázat trochu jinak, než je veřejnost zvyklá, a to ukázkami na vodě přímo v centru hlavního města,“ uvedla Michaela Zacharová z odboru komunikace ministerstva obrany.

Ty přišly na řadu kolem desáté hodiny dopolední a přilákaly davy lidí na obou březích i blízkých mostech. Nad Vltavou sledovali diváci vrtulník Mi-17, ze kterého seskákalo dvanáct výsadkářů. Z několika metrů padali do vody v „plné zbroji“ i se zbraněmi. Někteří doplavali sami na břeh, jiné vyzvedl z hladiny další stroj – W-3A Sokol s vojenskými záchranáři.

Kdo z diváků byl hned na kraji břehu, ten odcházel svlažený vodou zvířenou vrtulníky. Vizuální podívaná, která je v centru města k vidění výjimečně, se na stejném místě opakovala ještě odpoledne.

Výsadkáři na VltavěVideo: Novinky

Návštěvníci se přišli podívat i na další praktické ukázky plné akce. Například studenti vojenské střední školy z Moravské Třebové předváděli, celí zahalení, ukázky boje.

„Byl to průřez celým systémem boje zblízka, který je zaveden v armádě. Ukazovali jsme základní techniky, obranné techniky, proti neozbrojenému i ozbrojenému soupeři, použití zbraně a také likvidaci stráží, což jsou techniky určené především pro speciální jednotky,“ popsal Petr Tatalák, náčelník jedné z učebních skupin ve vojenské škole.

FOTO: Armáda se při oslavách 30. výročí předvedla ukázkou vojenské techniky a seskokem výsadkářů

Domácí

„Systém boje zblízka je zaveden centrálně pro celou armádu, tím základním výcvikem by měli projít všichni vojáci – ti, co nastupují, i ti, co už slouží,“ odpověděl Tatalák na to, zda mají podobné schopnosti všichni čeští vojáci.

Mezi studenty ze školy v Moravské Třebové, kteří na náplavce bojovali, byly i dívky. „Všechny techniky víceméně vycházejí z podobného principu, není složité se je naučit, ale člověk se jim musí věnovat, musí je drilovat, já mám třeba 3–4 tréninky týdně,“ řekla nám jedna ze studentek, Kristýna. Cvičit je navíc chodí i do 4. armádního klubu, který při škole funguje.

Foto: Novinky

Boj zblízka

Nedlouho po boji zblízka přišly na řadu ukázky práce služebních psů Vojenské policie. „Tito psi jsou cvičení na vyhledání a zadržení pachatele, na obranu psovoda a osob, které psovod hlídá,“ přiblížil Novinkám Miroslav Puš, kynolog Vojenské policie. Vedle sebe měl šestiletého belgického ovčáka malinois, který se jmenuje Ares.

S kolegy tu Puš simuloval situaci s pachatelem, jenž vykrádal auto. „Pachatel je pasivní, nereaguje na výzvy psovoda, tím pádem nemůžeme použít psa napřímo, aby ho zadržel,“ objasnil. Ares ho hlídal, a pokud pachatel udělal rychlý pohyb, zadržel ho a zakousl se mu do ruky.

Služební pes může působit agresivně, na podobné situace je ale mnoho let cvičený a musí umět poslouchat na slovo. „Psi jsou cvičení, aby rozpoznali, kdy se pracuje a kdy je doma – v prostředí, kde se s námi může mazlit,“ vysvětlil a vybídl štáb, ať se přesvědčí sám a se psem se seznámí a pomazlí.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ukázka zneškodnění pachatele za pomocí psů Vojenské policie

Potěžkat si zbraně

Co dál bylo na náplavkách k vidění? Pozemní síly tu zaparkovaly bojové vozidlo pěchoty Pandur nebo obrněnce LOV Iveco a donesly řadu ručních zbraní. Ženisté na břehu rozpohybovali pyrotechnické roboty, chemici přinesli protichemické obleky, 53. pluk průzkumu a elektronického boje zase různé druhy dronů.

„My dneska ukazujeme minomet vzor 82 ráže 120 mm. Je to dělostřelecká zbraň určená k ničení živé síly nepřítele, lehce obrněných vozidel, okopů a zákopů. A vedle je Tatra PRAM, přímo uzpůsobená na převoz tohoto minometu v terénu,“ ukázal nám Josef Dvořák, starší řidič minometné baterie.

Foto: Novinky

Ruční zbraně

Tatra byla obležená dětmi i dospělými a podobně plno bylo také u nedalekého stanu.

„U tohoto stánku ukazujeme selekci pěchotních zbraní, které používají příslušníci mechanizovaného vojska 4. brigády rychlého nasazení. Máme tady vše od lehkého kulometu přes pancéřovku až po pistoli jakožto osobní ochrannou zbraň jednotlivce,“ vyjmenoval velitel osádky 42. mechanizovaného praporu z Tábora Petr Špičák.

„Lidé si mohou zbraně osahat, potěžkat, podívat se do optiky a můžeme jim ukázat jednoduchý způsob nabíjení. Střílet nemohou, to jim nedovolíme, nemáme s sebou ani munici,“ smál se na závěr Špičák.

Česká armáda vyšle další vojáky blíže k hranicím Ruska

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám