Hlavní obsah

Armáda nakoupí americké vrtulníky Venom a Viper

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká armáda pořídí americké bojové i víceúčelové vrtulníky Viper a Venom. Podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) je kombinace dvou strojů vhodnější než pořízení pouze víceúčelových vrtulníků Black Hawk.

Foto: Profimedia.cz

Bell AH-1Z Viper

Článek

Řekl to při své čtvrteční návštěvě vojenské základny u Náměště nad Oslavou na Třebíčsku. Vrtulníky by měly být k dispozici v roce 2023.

Dvě nabídky na nákup vrtulníků obdrželo ministerstvo od americké vlády na konci června. Varianty vycházely na 13,2 miliardy za 12 vrtulníků UH-60M Black Hawk a 14,5 miliardy korun za osm vrtulníků UH-1Y Venom a čtyři bojové AH-1Z Viper. O vhodnosti nabídek rozhodovala komise složená ze zástupců ministerstva a armády.

Česká republika nejedná o nákupu s konkrétním dodavatelem, ale s americkou vládou. Kongres Spojených států se proti vývozu vrtulníků pro českou armádu v zákonné lhůtě nepostavil. Vládní dohoda je podle Metnara garancí bezpečnosti a transparentnosti a umožní kromě dodání techniky i širší vojenskou spolupráci. Zaručuje dodávky za stejných finančních podmínek jako v případě akvizic pro americkou armádu.

Metnar očekává podpis smlouvy do konce roku.

Víceúčelové helikoptéry UH-1Y Venom a bojové vrtulníky AH-1Z Viper společnosti Bell jsou z 85 procent konstrukčně shodné. Jejich současné využívání tak snižuje logistické i další náklady, je nutné vlastnit méně náhradních dílů a shodnost také usnadňuje výcvik personálu. Vrtulníky jsou bohatě ověřeny v bojových misích americké námořní pěchoty, nakoupily je i Pákistán či Bahrajn.

Foto: Bell

UH-1Y Venom U.S. Marines

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám