Hlavní obsah

Armáda je připravena na případnou migrační vlnu

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Česká armáda je schopna uvolnit do 48 hodin pro potřebu policie, v případě problémů s uprchlíky v Česku v první vlně 900 vojáků. Na Dnech NATO v Ostravě to v sobotu řekl náčelník Generálního štábu Armády ČR Josef Bečvář.

Foto: Jan Hrouda, Právo

Josef Bečvář na archivním snímku

Článek

„Máme tři odhady. První je 900 vojáků, maximum pak asi 2 500. Potom bychom už ale museli jasně říct, které aktivity omezíme, například cvičení v zahraničí,“ uvedl s tím, že armáda by neurčovala, kam a kde by vojáci sloužili. Podle něj by o jejich umístění rozhodla Policie ČR.

„V pondělí se kvůli spolupráci armády a policie sejdou zástupci generálního štábu a policejního prezidia,“ doplnil Bečvář.

Ten se neobává toho, že by čeští vojáci nebyli na případnou pomoc policii při řešení uprchlické krize nestačili. „Příslušníci armády mají dostatek zkušeností například ze zahraničních misí, kde musí zvládat práci s davem, kde musí zvládat další poměrně složité věci, kde jsou konfrontováni s prostředím. Takže armáda, pokud bude povolána k plnění úkolu policií, tak po krátkém zaškolení si úkoly splní dobře,“ ujistil náčelník Generálního štábu Armády ČR.

Problémy pravděpodobně nehrozí

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) připustil, že pravděpodobnost, že by muselo Česko řešit podobné problémy s uprchlíky jako například v Chorvatsku, není vysoká. I tak ale musí být Česko na tuto variantu připraveno.

„Hrozně nerad bych přispíval k populistickým a trošku hysterickým výkřikům, že zašpérujeme republiku. To ani nejde. Ale to, co jde, a co je naše povinnost, je připravit se na nějakou vlnu, kterou nelze vyloučit,“ poukázal s tím, že společné cvičení armády a policie zaměřené právě na migranty se uskuteční ještě do konce září.

„Chceme to cvičit v prostoru, který je srovnatelný s hraničním prostorem, zatím vám ale neřeknu, kde to bude,“ poznamenal ministr obrany, který připomněl, že se nedá stoprocentně vyloučit to, že mezi statisíci uprchlíky nemá někdo jiný úmysl, než jen získat azyl.

„Připraveni na takovou situaci můžete být jen do určité míry, a na tu míru naše armáda připravena je,“ řekl Stropnický.

Reklama

Výběr článků

Načítám