Hlavní obsah

Arenberger by měl skončit, míní šéf komunistických poslanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) by měl kvůli kauze týkající se jeho majetkového přiznání podle předsedy poslanců KSČM Pavla Kováčika skončit ve funkci. Poslanecká sněmovna se bude kauzou ministra zabývat ve čtvrtek na mimořádné schůzi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec KSČM Pavel Kováčik

Článek

„Já si myslím, že už je na čase střídat,” řekl v neděli v ČT Kováčik. Vysvětlení ministra, že chybu v přiznání udělal jeho právník, považuje za „blbé”. Zodpovědnost za pravdivost a úplnost přiznání má podle Kováčika ten, kdo jej podává, tedy Arenberger.

Arenberger oznámil mnohonásobně větší majetek, než udával dřív

Domácí

Kauza kolem ministra Arenbergera vypukla v posledních dnech poté, co média upozornila na možný střet zájmů. Arenberger například podle Seznam Zpráv ke konci roku 2020 v majetkovém přiznání přiznal mnohonásobně vyšší majetek a příjmy, než udával v předchozích letech. V dokumentech se objevilo více než 60 nemovitostí a několik desítek milionů.

Podobného názoru jako Kováčik je i předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Ani jeho neuspokojilo vysvětlení Arenbergera, kdy se odkázal na svého právníka.

„Nevím, jestli je to věrohodné. On říká, že chybu udělal jeho právník. Zodpovědnost ale má ten, kdo podává majetkové přiznání,” řekl k věci Faltýnek s tím, že nechce komentovat, zda by premiér Andrej Babiš měl odvolat Arenbergera z funkce.

Šéf hnutí STAN doufá, že k mimořádné schůzi nebude muset dojít, protože Arenbergera premiér Babiš do té doby odvolá.

Ministr v pátek premiérovi předal šanon s dokumenty, aby si je Babiš nastudoval a rozhodl, zda pochybil, či nikoliv. Babiš hodlá sdělit svůj závěr v tomto týdnu.

Arenberger dodá Babišovi šanon dokumentů. Žádné zásadní pochybení tam není, tvrdí

Domácí

Pokud by se Babiš rozhodl Arenbergera odvolat, šlo by u nástupce o pátého ministra, který povede resort zdravotnictví v období pandemie koronaviru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám