Hlavní obsah

Archa z Česka ochrání vzácné ukrajinské písemnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do doby po válce má pomoci přenést vzácné ukrajinské tisky Archa, projekt českého ministerstva kultury a Národní knihovny. Ne náhodou dostala záchranná akce biblický název. Jde o vůz s moderně vybaveným kontejnerem, s nímž budou ukrajinští knihovníci od července jezdit po své zemi a na místě konzervovat písemné poklady své země.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Státní vlajka a symbol trojzubce nad Kyjevem

Článek

„Cílem Archy je konzervovat poškozené kulturní památky, aby přežily pro budoucí generace,“ řekl generální ředitel Národní knihovny Tomáš Foltýn.

Do 12. února se mohou přihlásit firmy, které si troufnou Archu postavit, do tohoto data mohou podávat své nabídky ve veřejné zakázce. Archa by měla být hotová v polovině roku, mezitím chtějí odborníci z Národní knihovny proškolit ukrajinské protějšky.

Projekt reaguje na ruskou invazi na Ukrajinu, jež trvá už skoro dva roky. „Od začátku války na Ukrajině vidíme, že Rusové cíleně bombardují knihovny a archivy, že chtějí ukrajinský národ vymazat. Proto české ministerstvo kultury tento projekt spustilo,“ řekl náměstek ministra kultury Ondřej Chrást. Garantem projektu je Národní knihovna.

Krymský most letos nebude stát. Vím, jak na to, slibuje šéf ukrajinského námořnictva

Válka na Ukrajině

Vzácné písemnosti se po ruské invazi podařilo z velké části převézt z východu Ukrajiny na o něco bezpečnější západ země. „Nabízíme ukrajinské straně převoz a uložení vzácných tisků do Česka. Zároveň ale chápeme, že nechce kulturní dědictví vyvážet za hranice,“ poznamenal Chrást.

S mobilním zařízením získají ukrajinští restaurátoři šanci vyjíždět na nejpostiženější místa. „Je na ukrajinské straně, kam mobilní pracoviště vyšle. Dokumenty jsou běžně uloženy v knihovnách, od starších až po ty novodobé,“ vysvětlil Foltýn.

Archa vyjde na deset milionů korun a zaplatili ji soukromí dárci, mezi nimi podnikatelé Karel Komárek a Libor Winkler.

ANO od začátku stojí na straně Ukrajiny a podporuje ji. Babiše nadzvedlo zařazení mezi „bakterie ruského světa“

Domácí

Současně se od 21. listopadu loňského roku vybírají ve veřejné sbírce peníze na Archu číslo 2. Ta má posloužit při digitalizaci písemností, aby se zabránilo jejich nenávratné ztrátě.

„Podle dostupných údajů ruští vojáci ukradli už dva tisíce uměleckých děl, další stovky nenávratně zničili. Chceme pomoct tyto ztráty alespoň částečně zmírnit,“ uvádí na stránkách projektu Nadační fond pro Ukrajinu, jenž za sbírkou stojí.

Cílová částka je dvanáct milionů korun, zatím se na webu zapojmeukrajinu.cz podařilo vybrat zlomek, k úternímu večeru něco přes 460 tisíc. „Věděli jsme, že tato sbírka bude komplikovaná, protože nejde o pomoc v boji. Myslím, že do konce léta částku vybereme,“ sdělil vedoucí kampaně Martin Ondráček.

Miliony na lékárničky

Ten se podílí na organizaci projektu Dárek pro Putina a stál i za sbírkou na vojenské lékárničky pro ukrajinské vojáky, v níž se podařilo shromáždit téměř tři a půl milionu korun. „Sbírka na Archu 2 by mohla probíhat rychleji. Blíží se druhé výročí ruského útoku na Ukrajinu, před ním chceme s marketingem přidat,“ popsal Ondráček.

Přidají se také ředitelé Národního muzea, Národního divadla nebo České filharmonie, kteří se stanou patrony této pomoci. „Natočili videa na podporu projektu, mluví o něm na svých akcích,“ zmínil Chrást.

Čtyřiadvacátého února, dva roky po začátku ruské agrese, se na Staroměstském náměstí uskuteční shromáždění Společně za Ukrajinu, kde by měl vystoupit i prezident Petr Pavel.

Starosta Avdijivky: Situace je místy kritická

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám