Hlavní obsah

Vláda zváží prodloužení příspěvků na mzdy. Covid tu bude i na podzim, míní odbory

Praha

Vláda zvažuje, že prodlouží program na podporu zaměstnanosti Antivirus. Po pondělním jednání tripartity to uvedl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Kurzarbeitový program, kdy stát přispívá firmám postiženým koronavirovou krizí na mzdy zaměstnanců, by měl skončit koncem srpna. Podle předsedy odborářů Josefa Středuly by mělo dojít k prodloužení Antiviru minimálně do konce roku, žádají to i zaměstnavatelé.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček.

Článek

„Vláda řekla, že skutečně vážně uvažuje o prodloužení. V červenci si to chceme definitivně doprojednat. Pokud firmy budou v situaci, že toho budou hromadně využívat a pomůžeme tím ekonomice, jsme připraveni to udělat,“ řekl Havlíček.

Program Antivirus A se prodlouží do konce srpna, odklepla vláda

Domácí

Z Antiviru se vyplácejí dva druhy příspěvků na mzdy. Příspěvkem typu A stát  dorovnává 80 procent mzdy pracovníků v karanténě, příspěvek B pokrývá 60 procent náhrady při omezení výroby a služeb kvůli výpadku surovin, pracovníků či poptávky.

Zástupci odborů a zaměstnavatelů se shodli na tom, že tyto podpůrné kurzarbeitové programy fungují dobře a lidem i zaměstnavatelům pomáhají.

Jasno by mělo být na konci července

„Tento program je velice dobrý, pokud se týká udržení zaměstnanosti jako takové,“ zhodnotil prezident Konfederace zaměstnaneckých a podnikatelských svazů Jan Wiesner.

Podle Středuly je nutné, aby vláda o případném pokračování programu, který zaměstnance „jednoznačně chrání“ před hromadným propouštěním, rozhodla co nejdříve.

„Za poslední dva dny je poměrně hodně nových výskytů onemocnění. Dá se očekávat, že nákaza bude pokračovat. Zaměstnavatelé by měli mít jistotu, že i na podzim budou moci příspěvky čerpat,“ uvedl Středula. Tripartita by měla o prodloužení Antiviru jednat na konci července.

Maláčová: Příspěvky na mzdy mohou pokračovat i přes podzim

Domácí

Kromě hodnocení koronavirových opatření a podpůrných programů Covid a Antivirus řešila Tripartita i přehled plánovaných investic do oblasti dopravní infrastruktury i s tím související čerpání evropských dotací.

Podle Havlíčka, který šéfuje i resortu dopravy, podpořila tripartita navýšení investic ze Státního fondu dopravní infrastruktury z loňských 95 miliard korun na letošních 125 miliard.

„Není to o tom, že se navýšilo a papír snese vše. Mám konkrétní projekty a mám seznam. Nebarvíme trávu na zeleno,“ poznamenal Havlíček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám