Hlavní obsah

Antimonopolní úřad řeší první stížnost Huawei na ministerský zákaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) řeší první případ, který se týká zákazu vstupu společnosti Huawei do infrastruktury státu. Informoval o tom v úterý server Neovlivní s odvoláním na zdroj obeznámený s případem. Mluvčí ÚOHS řekl, že úřad k případu nebude poskytovat žádné informace.

Foto: Jason Lee, Reuters

Logo společnosti Huawei

Článek

Na začátku letošního roku zakázalo ministerstvo zdravotnictví použití hardwaru, komunikačního vybavení a softwaru společností Huawei a ZTE. Důvodem bylo varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, který tyto společnosti označil za rizikové. Podle úřadu by neměly mít přístup do takzvané kritické insfrastruktury státu. Jde o sítě a služby klíčové pro fungování státu a jeho obyvatele: nemocnice, doprava, rozvody energií, hasiči, mobilní operátoři či informační systémy.

Ministerstvo zdravotnictví jako první vydalo opatření, které zakazuje použití technologií těchto firem. Firma Huawei proto byla vyloučena z výběrového řízení na integrovaný systém uživatelů pro Krajské hygienické stanice. Čínská společnost proto podala podnět k ÚOHS a žádá přezkoumání zadávacích podmínek.

„Společnost Huawei Technologies (Czech), s. r. o. podala k ÚOHS návrh na přezkum zadávacích podmínek pro veřejnou zakázku - 'Integrovaný systém uživatelů pro Krajské hygienické stanice', a to z toho důvodu, že jedna ze zadávacích podmínek v podstatě vyloučila z účasti na veřejné zakázce právě společnost Huawei Technologies (Czech), s. r. o.,” uvedl pro server Neovlivní mluvčí společnosti Pavel Košek.

Západní země včetně ČR řeší zapojení Huawei do komunikační infrastruktury. V podobné situaci jsou i další úřady, které Huawei ze soutěží vyřadily nebo se k tomu chystají. Žádný další případ ale zatím u ÚOHS neskončil.

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti jejich uživatelům, ale představují riziko, že zneužity být mohou. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury – stávající i nově budované – znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, v České republice už nyní provádí.
Technologie zmíněných firem na citlivých místech představují riziko nejen kvůli potenciální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je namístě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Reklama

Související články

Sankce nás drtí, přiznala poprvé Huawei

Sankce, které Spojené státy zavedly vůči čínské Huawei, firmu tvrdě zasáhly. V pondělí to poprvé přiznal její šéf Žen Čeng-fej. Dosud přitom tvrdil, že omezení...

Výběr článků

Načítám