Hlavní obsah

ANO trvá na absolutním zákazu alkoholu ve Sněmovně, poslance ale kontrolovat nebudou

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hnutí ANO trvá na tom, aby v Poslanecké sněmovně platil absolutní zákaz užívání alkoholu a zkrátily se poslanecké projevy. Koaliční partneři podle nich nejsou takovýmto návrhům na změnu jednacího řádu příliš nakloněni. Hnutí ANO bude přesto tyto změny prosazovat. Zatím se v návrzích nepočítá s tím, že by poslanci museli podstupovat kvůli alkoholu kontroly.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanecká sněmovna

Článek

„Shledáváme se s tím, že naši kolegové v Poslanecké sněmovně jsou spokojeni s průběhem schůzí,“ uvedla místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO). „Považujeme za normální, že se v zaměstnání nepije alkohol, a nevidíme důvod, proč by to mělo být jinak na půdě Sněmovny,“ uvedla.

Tento návrh je o něco přísnější, než jak se o něm původně hovořilo. Ještě před několika týdny se mluvilo o tom, že by mělo být zakázáno jen podávání tvrdého alkoholu. Zatím se ovšem neuvažuje o případných kontrolách poslanců, jak zákaz dodržují, potvrdila Jermanová Novinkám.

„O restriktivních opatřeních jsme zatím neuvažovali. Pořád věříme, že jsme všichni dospělí a máme vůli svých voličů, a když je něco zakázáno, je to zakázáno a my bychom měli jít příkladem,“ řekla Novinkám.

Zkrácení projevů

Negativní ohlas má podle svých slov například od předsedy Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD). „Je pravda, že když má někdo vyhlásit zákaz alkoholu, tak to má být předseda Sněmovny, který se k tomu ale vyjádřil negativně,“ uvedla. Podotkla, že udělají vše pro to, aby zákaz prošel.

Stejně tak bude hnutí ANO trvat i na zkrácení projevů poslanců. Směli by hovořit pouze deset minut a jen dvakrát k jednomu projednávanému bodu. Zachovali by ale přednostní práva a faktické připomínky, jejichž využívání by se muselo zpřesnit, aby podle Jermanové nedocházelo k zneužívání. Také dvouhodinové pauzy by se měly zkrátit na jednu hodinu.

Zákaz alkoholu podpořil Úsvit

Návrhy ANO se zamlouvají také poslancům hnutí Úsvit. "Poslanci hnutí Úsvit již v prosinci loňského roku veřejně upozornili na to, že někteří poslanci jiných politických stran jeví během práce ve Sněmovně známky požití alkoholu, a to zejména když mluví," řekl šéf hnutí Tomio Okamura.

"Podporujeme také návrh, aby se zkrátily poslanecké projevy, které jsou nyní často zneužívány k časovým obstrukcím, místo věcné debaty - myslíme si, že hovořit k jednomu projednávanému bodu dvakrát deset minut je pro každého schopného dostačující," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám