Hlavní obsah

ANO prosadilo zákon o skutečných majitelích navzdory ČSSD. Babiš se jednání neúčastnil

Novinky, ber
Praha
Aktualizováno

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) v pondělí schválil novelu zákona proti praní špinavých peněz a související předpis o evidenci skutečných majitelů. ČSSD novelu nepodpořila, kritizuje ji i opozice a Transparency International (TI). Podle nich pomůže premiérovi ve sporu o jeho údajný střet zájmů. Sám premiér se jednání o této novele neúčastnil.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Ministři za ČSSD nepodpořili návrh zákona o evidenci skutečných majitelů. Jsme přesvědčeni, že výjimka pro svěřenecké fondy není potřeba a jde nad rámec příslušné evropské směrnice,” napsal Hamáček na Twitteru.

Předloha by měla primárně řešit naplnění pravidel evropské směrnice o praní peněz nebo financování terorismu. Kritici ale tvrdí, že směrnice také znamená další výrazný posun v boji proti střetu zájmů a zneužívání veřejných prostředků. A tím by měla dopad i na premiéra Andreje Babiše.

Tisková konference po jednání vlády

Domácí

Podle předlohy by byl Babiš považován za vlastníka svěřenských fondů, do kterých vložil holding Agrofert, ale nikoliv za vlastníka samotného holdingu. Ten kvůli zákonu o střetu zájmů vložil právě do svěřenských fondů.

Babiš by tak podle organizace otevřeně mohl vlastnit svěřenské fondy, nikoliv jako nyní například přes manželku. Zároveň by ani v tomto případě nebyl vlastníkem firem vložených do fondů.

Posílení transparentnosti

Podle ministerstva spravedlnosti, které novelu na vládu předložilo, má změna pouze zanést požadavky Evropské unie do práva České republiky. Ministerstvo v předkládací zprávě uvedlo, že evidence majitelů má posílit transparentnost právnických osob a právních uspořádání a je jedním z nástrojů boje proti praní peněz a financování terorismu.

Vláda přerušila projednání novely, která by nahrála Babišovi ve sporu o střet zájmů

Domácí

Sám premiér se jednání o této novele nezúčastnil. „Já se tohoto bodu nezúčastním,“ sdělil v pondělí na tiskové konferenci Babiš. Nyní novela poputuje do Sněmovny. Tam se očekává rozsáhlá debata.

Reklama

Výběr článků

Načítám