Hlavní obsah

ANO dál jasně vede, ODS se s Piráty přetahuje o druhé místo

Aktualizováno

Vítězem voleb by se podle únorového modelu společnosti Median stalo hnutí ANO se ziskem 33,5 procenta. Piráti a ODS by měli shodně 13 procent, ČSSD osm, komunisté 7,5 a SPD 7 procent. Lidovcům průzkum přiřkl podporu šesti a hnutí STAN pěti procent voličů.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Volební model v únoru 2019 podle agentury MEDIAN ve srovnání s výsledkem voleb

Článek

TOP 09 by podle modelu získala 4 procenta. Zelení 1,5 procenta a Svobodní 1 procento. Volební účast by podle agentury dosáhla 63 procent.

Za výsledkem ANO je podle Medianu momentální absence kauz spojovaných s hnutím či s jeho předsedou Andrejem Babišem a hladký průběh sjezdu, na němž byl Babiš potrvrzen v čele hnutí.

„SPD Tomia Okamury neudržela 10procentní listopadový vrchol a dále oslabila na 7 procent možného zisku. Můžou se v tom promítat současné vnitrostranické neshody mezi Tomiem Okamurou a poslancem Lubomírem Volným nebo i dřívější kauza odsouzeného českého teroristy, který je se stranou spojován,“ uvedl Median.

Zisk lidovců, hnutí STAN a TOP 09 osciluje kolem pětiprocentní hranice. „S ohledem na potenciální výši zisků a na statistickou odchylku však mají všechny tři subjekty podobnou šanci na vstup do Sněmovny,“ dodala agentura.

Průzkum proběhl od 24. ledna do 24. února a zapojilo se do něj 1018 respondentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám