Hlavní obsah

Amerikánka se skryla v kukuřičném poli na jihu Moravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako z jiného světa vypadá vlnou opletený dům, který filmaři postavili uprostřed rozlehlého kukuřičného lánu několik kilometrů za obcí Hostěradice na Znojemsku. Právě tato lokalita se na několik dnů stala místem natáčení očekávaného filmu Amerikánka režiséra Viktora Tauše, který vele­úspěšné stejnojmenné divadelní představení převádí do filmové podoby.

Foto: Foto PRÁVO – Miroslav Homola

Štáb se usadil v polích na Znojemsku, natáčení se koná v hloubce kukuřičného pole.

Článek

Producent a režisér Tauš v jedné osobě plánuje snímek, jehož je Právo mediálním partnerem, dokončit v březnu příštího roku, do kin by se měl dostat v říjnu. Natáčí se druhým rokem a příběh o dívce z dětského domova, která touží po lásce, životu v hrdinství i docela obyčejném setkání se svými rodiči, nosí Tauš v hlavě už dvacet let.

Očekávaný snímek Amerikánka Viktora Tauše vstoupil do druhé poloviny

Kultura

Utajený dům

„Nikdy jsem nebyl na žádný film tak dobře připravený jako na tento. Ale když se mě zeptáte, jestli se po více než roce práce naplňují moje představy, tak odpovím, že nenaplňují. Mimo jiné i proto, že pracujeme s šestačtyřiceti dětmi ze skutečných dětských domovů a ty situace se rodí z nich a my je následujeme. Je to živý organismus a z mého pohledu se rodí něco daleko lepšího, než bych si já kdy dokázal vymyslet,“ řekl Právu režisér.

Foto: Foto PRÁVO – Miroslav Homola

Režisér Viktor Tauš nosí Amerikánku v hlavě už dvacet let.

Film bude jakýmsi krasohledem vzpomínek a kromě příběhu samotného sází tvůrci na sílu obrazu a hudby. I proto vyrostl v kukuřičném poli dům, který se zrodil v jednom ze snů hlavní hrdinky. Jde o její představu pohádkového bydlení jejích rodičů v Americe. Tu také se snovou nadsázkou představují tvůrci právě kukuřicí, jako typickou americkou plodinou.

Dekoraci, která vznikla více než půl kilometru v hloubi lánu, nemá smysl hledat. Štáb ji, stejně jako mnoho dalších dekorací, dobře střeží, s tím, že právě tyto z představ vycházející obrazy by bylo škoda prozrazovat a snímek vytvořený ve spolupráci s designérem Janem Kadlecem a s kamerou Martina Douby by tím mohl hodně ztratit.

Bude to syrový akční film, říká režisér Mašínů

Film

Výjimečné děti z děcáků

„Mam pocit, že všechny děti, které byly castingy vybrány z různých dětských domovů, jsou mimořádné a velmi nadané osobnosti. Myslím, že až ten film uvidí jiní filmaři, tak se budeme moct pyšnit tím, že to byl právě náš štáb, který je našel a začal s nimi pracovat,“ uvedla pro Právo herečka Pavla Beretová, která má děti spolu s kolegyní Lucií Žádkovou „na starosti“.

Vedle zmíněných žen ve filmu uvidíme např. i Magdalenu Borovou, Kláru Melíškovou, Zuzanu Kronerovou, Denisu Barešovou, Vladimíra Javorského, Davida Novotného, Terezu Ramba a další herce. „Dělat s Viktorem je sen a také velké dobrodružství. Když mi byla role nevlastní matky, tedy pěstounky hlavní hrdinky, nabídnuta, neváhala jsem ani chvilku,“ uvedla Magdalena Borová.

Film, jehož štáb tvoří celkem sto lidí, má rozpočet přes padesát milionů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám