Hlavní obsah

Očekávaný snímek Amerikánka Viktora Tauše vstoupil do druhé poloviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znojmo

Jako z jiného světa vypadá vlnou opletený dům, který filmaři postavili a také ukryli uprostřed rozlehlého kukuřičného lánu několik kilometrů za obcí Hostěradice na Znojemsku. Právě tato dekorace, která má skutečně představovat sen hlavní hrdinky, se stala od víkendu na dalších pár dnů místem natáčení očekávaného filmu režiséra Viktora Tauše Amerikánka. Ten se snaží příběh úspěšného stejnojmenného divadelního představení zachytit i na filmovou kameru.

Jak probíhá natáčení filmu AmerikánkaVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Snímek, který producent a režisér Tauš v jedné osobě plánuje dokončit v březnu příštího roku, by se do kin měl dostat v říjnu. Natáčí se druhým rokem. Příběh o dívce z dětského domova, která touží po lásce, životu v hrdinství i docela obyčejném setkání se svými rodiči žijícími za velkou louží, nosí Tauš v hlavě už dvacet let.

Viktor Tauš bude točit Amerikánku

Kultura

„Nikdy jsem nebyl na žádný film tak dobře připravený jako na tento. Ale když se mě zeptáte, jestli se po více než roce práce naplňují moje představy, které jsem k tomuto filmu měl, tak odpovím, že nenaplňují. Mimo jiné i proto, že pracujeme s šestačtyřiceti dětmi ze skutečných dětských domovů a ty situace se rodí z nich a my je následujeme. Je to živý organizmus a alespoň z mého pohledu se rodí něco daleko lepšího, než bych si já kdy dokázal vymyslet,“ řekl Právu se smíchem režisér v provizorním filmařském zázemí pod božími muky u prašné cesty.

Foto: Miroslav Homola, Právo

V polích na Znojemsku se usadil štáb zhruba čtyřiceti filmařů, kteří pod vedením producenta a režiséra Viktora Tauše pracují na snímku Amerikánka.

Jak dodal, film bude jakýmsi krasohledem vzpomínek a mimo příběhu samotného sází tvůrci na sílu obrazu a hudby. I proto vyrostl v kukuřičném poli dům, který se vlastně zrodil v jednom ze snů hlavní hrdinky. Jde o její představu snad pohádkového bydlení svých skutečných rodičů v Americe. Tu také se snovou či fantaskní nadsázkou představují tvůrci právě kukuřicí, jako typickou americkou plodinou.

Pavla Beretová: Ano, budu Amerikánka. Viktor Tauš začíná natáčet úspěšnou divadelní hru

MFF KV

„Mam pocit, že všechny děti, které byly pro film vybrány, jsou mimořádné a velmi nadané osobnosti. Myslím, že až ten film uvidí jiní filmaři, tak my se budeme moci pyšnit tím, že to byl právě náš štáb, který je našel a začal s nimi pracovat,“ uvedla pro Právo k práci s dětmi herečka Pavla Beretová, která má děti na starosti spolu s kolegyní Lucií Žádkovou.

Vedle zmíněných žen ve filmu uvidíme například i Magdalenu Borovou, Kláru Melíškovou, Zuzanu Kronerovou, Denisu Barešovou, Vladimíra Javorského, Davida Novotného, Terezu Ramba a další herce.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Režisér Viktor Tauš projektem, který nosí už dvacet let v hlavě, doslova žije. Přesto ho prý každý natáčecí den dokáže znovu překvapit.

„Dělat s Viktorem je sen a také velké dobrodružství. Když mi byla role nevlastní matky, tedy pěstounky hlavní hrdinky nabídnuta, neváhala jsem ani chvilku,“ svěřila se jedna z hlavních představitelek Magdalena Borová. Film, jehož štáb tvoří celkem až sto lidí, má rozpočet přes padesát milionů korun.

Dekoraci, která vznikla více než půl kilometru v hloubi lánu, nemá smysl hledat. Štáb si ji, stejně jako mnoho dalších dekorací očekávaného snímku, dobře střeží s tím, že právě tyto silné z představ vycházející obrazy by bylo škoda po částech prozrazovat. Snímek vytvořený ve spolupráci s designérem Janem Kadlecem s kamerou Martina Douby, který zjevně hodlá zaujmout originalitou, by tím mohl hodně ztratit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám