Hlavní obsah

Americký ministr Mattis v Praze vyjádřil smutek nad smrtí českých vojáků v Afghánistánu

Americký ministr obrany James Mattis vyjádřil hluboký smutek nad ztrátou životů českých vojáků v Afghánistánu v letošním roce. Využil k tomu chvíli po jednání s českým premiérem Andrejem Babišem (ANO) v Praze. Mattis českou metropoli navštívil u příležitosti 100. výročí od založení Československa.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Americký ministr obrany James Mattis hovoří na tiskové konferenci s českým premiérem Andrejem Babišem v Praze.

Článek

„Tyto nejvyšší oběti se ale neprojeví v tom, že byste polevili ve vašem závazku. Modlíme se společně s rodinami za tyto zesnulé,” uvedl.

Spojené státy podle ministra uznávají, jak Česko přispívá k bezpečnosti v rámci NATO.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Andrej Babiš (vlevo) se 28. října 2018 v Praze setkal s americkým ministrem obrany Jamesem Mattisem (vpravo).

Konkrétně Mattis ocenil, jak Česko plní závazky v oblasti mezinárodního  míru například svou činností právě v Afghánistánu, ale i další činností.

Mattis českou aktivitu v Pobaltí a v boji proti takzvanému Islámskému státu. „Také nám poskytujete pomoc v Damašku, což je pro nás velice důležité,! připomněl Mattis české diplomatické zastoupením v Sýrii.

V Afghánistánu v tomto roce zemřeli čtyři čeští vojáci. Trojice vojáků se stala obětí sebevražedného atentátníka na začátku srpna, další padl začátkem tohoto týdne. Minulý týden pak bylo zraněno pět Čechů, z toho jeden vážně, když u jejich obrněného automobilu explodoval civilní vůz naplněný výbušninou. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám