Hlavní obsah

Pohřeb Martina Marcina, který padl v Afghánistánu

Novinky, koc, ren
Aktualizováno

Poslední rozloučení s padlým vojákem Martinem Marcinem se v úterý v poledne koná v kostele sv. Ignáce v Chomutově. Šestatřicetiletý štábní praporčík Martin Marcin zemřel 5. srpna společně s dalšími dvěma českými vojáky Kamilem Benešem a Patrikem Štěpánkem po útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu v okolí základny Bagrám.

Pohřeb Martina MarcinaVideo: Právo/ČTK

 
Článek

Před kostelem se před obřadem shromáždilo několik stovek lidí. Pohřbu se zúčastní i náčelník generálního štábu Aleš Opata a ministr obrany Lubomír Metnar. Nad městem proletěly alcy.

„Pro mě je to hrdina. Padl, abychom se u nás mohli cítit bezpečně,“ zdůvodnila čtyřicetiletá Hana Horová svou účast před kostelem. Desítky lidí zároveň položily květinu nebo zapálily svíčku u pietního místa, které zřídil magistrát přímo u kostela.

Záznam: Dění před kostelem během pohřbu vojáka Martina MarcinaVideo: ČTK

Rodina si nepřála přítomnost médií na obřadu.

Foto: Ministerstvo obrany ČR

Martin Marcin

Vojáci byli povýšeni

Všichni tři vojáci byli ministrem obrany Lubomírem Metnarem (za ANO) povýšeni in memoriam do hodnosti štábního praporčíka a všichni budou mít pohřeb s vojenskými poctami.

Marcin se v Chomutově narodil a žil zde do doby, než byl pracovně převelen k posádce do Tábora. Podle příbuzných uvažoval o tom, že se do rodného města jednou vrátí.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Pohřeb Martina Marcina

Dětství trávil v Jirkově, který s Chomutovem sousedí. „Řada jeho vrstevníků si ho pamatuje. Chceme se vší úctou vyjádřit čest jeho památce a upřímnou soustrast blízkým. A tiše vzpomenout s hrdostí v srdci. R.I.P.“ vyjádřilo vedení Jirkova na Facebooku města lítost nad tragickým koncem svého někdejšího obyvatele.

Po základní škole absolvoval Marcin studium v Schole Humanitas v Litvínově. „Čestný, pracovitý a férový kluk. V mládí dělal závodně kanoistiku, s našimi žáky jezdil na kurzy jako vodácký instruktor. Po absolvování školy se stal vojákem z povolání a účastnil se řady zahraničních misí. Naposledy jsme se viděli na srazu školy v listopadu. Martine, díky za všechno a navždy ahoj!“ vzkázala Martinovi jeho škola.

Foto: Ministerstvo obrany ČR

Zleva Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek

Pohřeb Kamila Beneše (28) se uskuteční o dva dny později v Hluboké nad Vltavou od 10. hodin. Nejmladší z vojáků, pětadvacetiletý Patrik Štěpánek, bude mít pohřeb 17. srpna ve 13 hodin. [celá zpráva]

Martin Marcin měl hodnost rotného, Kamil Beneš s Patrikem Štěpánkem byli desátníky, a patřili tedy do sboru poddůstojníků. Zatímco Marcin byl v Afghánistánu již na své páté misi, pro Beneše se Štěpánkem to byla první zahraniční mise.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Pohřeb Martina Marcina

Tři čeští vojáci padli v Afghánistánu v neděli 5. srpna při hlídce několik kilometrů od spojenecké základny Bagrám. Současně s nimi byli vážně zraněni při útoku sebevražedného atentátníka afghánští a američtí vojáci. [celá zpráva]

Těla padlých vojáků byla do Česka převezena minulý týden ve středu. Přepravil je armádní speciál v doprovodu dvou gripenů. Na letišti jim vzdali hold nejvyšší ústavní představitelé i zástupci armády. [celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pieta na ploše ruzyňského letiště

Všichni tři padlí sloužili u 42. mechanizovaného praporu v Táboře. Česká armáda poslala od roku 2002 do Afghánistánu více než 9000 vojáků, 13 z nich zahynulo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám