Hlavní obsah

Americký konvoj byl zastaven po komplikacích, které způsobil na D1

Novinky, ok, jas
Aktualizováno

Průjezd amerického armádního konvoje, který se v těchto dnech přesouvá přes Českou republiku na cvičení do Maďarska a Rumunska, způsobil podle premiéra Andreje Babiše (ANO) krizi na dálnici D1. Část konvoje dokončí přesun po rekonstruované D1 až v průběhu večera a noci na pátek.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Obrněný vůz americké armády na dálnici D2.

Článek

Babiš o krizi na dálnici hovořil ve čtvrtek v rozhovoru pro server Blesk s tím, že o situaci jednal s náčelníkem generálního štábu i ministry dopravy a obrany.

„Je to krizová situace, kterou řešíme. Musí opustit dálnici a počkají si do noci,” řekl Babiš. „Oni mají stále poruchy, defekty a navíc do nich narazil polský kamion,” uvedl dále.

Američtí vojáci měli podle plánu vyrážet od středečních 19 hodin ve 14 proudech v hodinových rozestupech. Ve čtvrtek dopoledne ale ucpali D1, protože konvoj jede po dálnici pomalu, což působilo problémy hlavně v opravovaných úsecích ve zúžení.

BEZ KOMENTÁŘE: Kolona aut na dálnici D1 u HumpolceVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Kvůli komplikacím v dopravě muselo několik posledních proudů změnit plány. Jedna část zůstala ve Staré Boleslavi a dvě byly z D1 staženy do areálu Správy silnic a údržby dálnic Bernartice, kde čekali do večera, než se opět vydaly na cestu.

Část skupin dál jela po českých dálnicích a část už byla na Slovensku.

Jedna část konvoje má okolo 18 vozidel. Pakliže jde o bojovou techniku, jede rychlostí 50-60 km/h, pokud jde o lehká vozidla, tak 70-80 km/h.

Americky konvoj na D1 se znovu rozjel ve čtvrtek večerVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Mluvčí generálního štábu Magdaléna Dvořáková uvedla, že vojáci budou pokračovat v přesunu na Slovensko v závislosti na dopravní situaci.

„Kvůli kolonám ŘSD zastavilo stavební práce u Jihlavy, u Humpolce co nejdřív odstraní omezení, aby byl provoz v každém směru ve dvou pruzích,” doplnil v reakci na neutěšenou dopravní situaci na rekonstruované dálnici ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO).

Reklama

Výběr článků

Načítám