Hlavní obsah

Alkohol už u dětí nefrčí, zdraví si ničí energetickými nápoji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobrá zpráva je, že české děti přestávají experimentovat s alkoholem, klasickými cigaretami a marihuanou. Špatná, že přesedlaly na energetické nápoje a elektronické cigarety. Ta nejhorší pak, že jim v tom skoro nikdo nebrání a dopady na jejich zdraví jsou zásadní.

Foto: Envato elements

Energetický nápoj

Článek

Podle dat české části mezinárodní studie HBSC (Health Behaviour in School-aged Children), do které se v roce 2022 zapojilo kolem patnácti tisíc českých puberťáků od 11 do 15 let, obliba energetických nápojů výrazně roste. Minimálně dvakrát týdně vypije energetický nápoj 70 tisíc českých dětí. V roce 2018 jich bylo okolo 40 tisíc.

„Hranice rizika je přitom jeden až dva nápoje týdně,“ uvedl vedoucí výzkumného týmu HBSC Michal Kalman z Univerzity Palackého v Olomouci.

Užívání energetických nápojů není bez rizika, zvláště ve vyšších dávkách hrozí přímé ohrožení života v podobě zástavy srdce. „Děti po nich trpí psychosomatickými problémy, snižuje se jim spokojenost s životem, objevují se bolesti hlavy, mají depresivní stavy a bývají podrážděné,“ uvedl Kalman.

Energy drink, pak kolaps. A záchranka vyjíždí

Domácí

V jedné plechovce energetického nápoje je podle něj zhruba stejně kofeinu jako ve čtyřech šálcích kávy, což může způsobovat i zdravotní potíže nebo problémy se spánkem. Přeslazené nápoje s řadou chemických příměsí také výrazně ničí dětský chrup.

Vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Pavla Chomynová uvedla, že trend v pití sladkých kofeinových nápojů je znepokojující a že je dobře, že ve Sněmovně vzniká zákon, který prodej energetických nápojů omezí dětem do 15 let. „V některých zemích, jako je Kanada nebo pobaltské země, je prodej těchto nápojů zakázaný do osmnácti let a vidíme, že to mělo pozitivní dopad,“ poznamenala Chomynová.

Stejně tak mezi dětmi roste zkušenost s elektronickými cigaretami, takzvaným vapingem. Ten vyzkoušelo už 19 procent dětí, klasické cigarety 16 procent z nich. Denně vapuje přibližně pět procent dětí, stejně jich kouří klasické cigarety. Tyto dvě skupiny se částečně překrývají.

České děti už nejsou rekordmany

Naopak mezi mladými klesá zájem o alkohol. Zatímco v 90. letech minulého století nebyl v Česku puberťák, který by alespoň jednou nevyzkoušel sklenici piva, vína nebo lihoviny, v roce 2022 mělo zkušenost s alkoholem 73 procent dětí. Podobně ztrácejí děti chuť experimentovat s cigaretami a marihuanou.

Alespoň jednou týdně kouří cigarety osm procent školáků, v roce 2002 jich bylo téměř 30 procent. Zkušenosti s konopím také výrazně klesly. V roce 2002 ji vyzkoušelo 22 procent dívek a 35 procent chlapců. O dvacet let později to bylo 15 procent děvčat a 17 procent hochů.

Drogy budou dva roky čekat na vstup do obchodů. Reklama na ně zmizí, shodli se poslanci

Domácí

Podle Petra Baďury z výzkumného týmu HBSC je užívání alkoholu, tabáku a marihuany u dětí na sestupu v celém světě, ale u českých dětí je pokles největší. „Už neplatí, co mladý Čech, to kuřák nebo opilec,“ řekl Baďura. Před dvaceti roky české děti vévodily všem žebříčkům v konzumaci alkoholu, tabáku i konopí. Dnes se propracovaly na evropský průměr.

Z dat průzkumu vyplývá, že kouření, pití a konzumaci dalších návykových látek se spíše věnují děti z vesnic a malých měst. „Vliv na to může mít trávení času s vrstevníky někde venku neorganizovanými aktivitami. Naopak ve městě mají děti větší možnost se zapojit do různých kroužků,“ dodala Chomynová.

Ekonomické a sociální zázemí dětí v konzumaci legálních i nelegálních drog nehraje příliš velkou roli, podle průzkumníků data ukazují spíše na to, že k zakázaným látkám tíhnou děti z lépe zaopatřených rodin.

Drogy jsou záležitostí každého desátého školáka

Děti

Reklama

Výběr článků

Načítám