Hlavní obsah

Alimenty za neplatiče uhradí stát. Vládou prošlo zálohované výživné

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Děti, kterým rodiče neplatí alimenty, budou dostávat peníze od státu. Vláda se napotřetí shodla na zákonu o zálohovaném výživném, který předložila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. ČSSD, hnutí ANO a lidovci se k zavedení náhradního výživného zavázali v koaliční smlouvě.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Článek

„Zákon má podpořit rodiče s dětmi v situaci, kdy druhý rodič neplatí soudem uložené výživné. V takovém případě by výživné nejprve vyplatil stát a následně by je sám vymáhal od rodiče s vyživovací povinností,” uvedl resort.

Vymahatelnost se podle důvodové zprávy ministerstva bude pohybovat kolem 20 procent.

Na zálohované výživné budou mít nárok ti samoživitelé, kteří nedostali alimenty po dobu tří měsíců. Zálohované výživné bude náležet ve výši určené dle pravomocného rozhodnutí soudu nebo soudem schválené dohody, nejvýše však ve výši 1,2násobku životního minima dítěte, podle věku tedy 2088, 2568 či 2940 korun.

Rodina bude mít na zálohované výživné nárok, pokud příjem domácnosti nepřekročí 2,7násobek životního minima a pokud po neplatícím rodiči alimenty vymáhá soud či exekutor.

Pravice proti

Proti návrhu, který nyní posoudí dolní parlamentní komora, se ostře staví pravicová opozice. „Myšlenku zálohového výživného od samého začátku považuji za chybnou. Stát nemá nahrazovat nezodpovědného rodiče, ale má jej přimět k plnění svých povinností,” komentovala členka sněmovního výboru pro sociální politiku Markéta Adamová (TOP 09).

S poslancem Martinem Plíškem navrhují zkrátit dobu, po kterou by bylo možné začít stíhat neplatiče výživného z nynějších čtyř měsíců na dva. „Novou sociální dávku TOP 09 odmítá,” dodala.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby dlužné alimenty zálohově proplácel stát?
Ano
26,1 %
Ne
73,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1485 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám