Hlavní obsah

Alergií je stále více, nejčastěji na pyly a potraviny

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až polovina české populace má na něco alergii. Podle nejnovějších údajů tvoří lékařsky vyšetření a potvrzení alergici 20 až 30 procent populace.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Počet alergiků rychle roste,“ soudí alergolog z Fakultní nemocnice v pražském Motole doktor Petr Strnad.

Nejvíce trpíme na pyly

Nejčastější alergie jsou tzv. inhalační, kde dominují pyly stromů a plevelů. Další v závěsu jsou alergie na prach a roztoče, pokračují domácí zvířata, kde to je především kočka, pes a všechna další chovaná domácí zvířata.

Dále jsme alergičtí na různé chemické sloučeniny a chemické látky, jako jsou antibiotika, anestetika, prací prášky a v poslední době jsou na vzestupu alergie na potraviny, zejména ty, které jsou chemicky upravované, barvené nebo dovážené ze zahraničí, které neumíme dostatečně zpracovávat. Z těchto potravin to je zejména exotické ovoce, mák, různá koření a vše, co je agresivní.

Moderní diagnostika je velmi přesná

„Z výsledků laboratorních testů se dnes již dá velmi přesně určit typ alergie. Můžeme poznat také dispozici k alergické reakci tak zvanou sensilbilizaci. S využitím reakombinantních alergenů lze určit alergickou reakci velmi detailně až na jednotlivé složky alergenů, lze odhalit případná rizika reakce na další příbuzné i nepříbuzné alergeny. Proto se, zejména u rizikových a nestabilních alergenů, upouští od kožních testů, které byly pro pacienty velmi nepříjemné“ potvrzuje primářka Stanislava Honzová z největší laboratorní sítě v ČR synlab czech.

Laboratorní výsledky rychle a přesně určí všechny běžné alergie, od alergické rýmy, přes astma bronchiale až po potravinovou alergii a další alergické projevy.

Odborníci upozorňují také na zkřížené alergie. Vznikají na základě podobnosti alergenů. Například alergik na pyly trav je zároveň alergický na jablka, zejména zelená, nezralá. Ten, kdo má alergii na pyly ze stromů, nemůže ořechy.

Zajímavou skupinou jsou alergeny termostabilní a termolabilní. „Pokud má člověk alergii na rajče, tak na rajskou omáčku nebo kečup být alergický nemusí, protože se proteiny rozštěpí tepelnou úpravou a alergeny se tak zničí. Alergik na ořechy má ale smůlu. Struktura bílkoviny v semenu ořechu se nezmění ani pečením. Ořech je termostabilní,“ uzavírá doktor Strnad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám