Hlavní obsah

Aktivita klíšťat je letos nadprůměrná, varuje ministerstvo zdravotnictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktivita klíšťat je v letošním roce díky teplé zimě nadprůměrně vysoká, upozornilo ve čtvrtek ministerstvo zdravotnictví. Nejvyšší výskyt těchto roztočů je dlouhodobě v Jihočeském kraji a na Vysočině. V současnosti je aktivita klíšťat na sedmém z deseti stupňů, což značí velké riziko.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nárůst aktivity klíšťat dokládají čísla za letošní květen, který přinesl nejvíc infekcí klíšťovou encefalitidou za uplynulých deset let. Nakazilo se 27 lidí. Od začátku roku lékaři diagnostikovali celkem 34 případů. Jednoho muže z Vysočiny nemoc letos usmrtila, řekl člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu Rastislav Maďar.

Boreliózu způsobuje bakterie Borrelia burgdorferi, přenáší ji až každé třetí klíště. V ČR je ročně hlášeno kolem 4500 případů onemocnění. První příznaky se objeví po jednom až dvou týdnech od kousnutí, připomínají chřipku. Pacient je unavený, bolí ho hlava a klouby. U části lidí se vytvoří červená skvrna s bílým středem.

Foto: Profimedia.cz

Bakterie Borrelia burgdorferi

Až třetina žádné příznaky v první fázi nemá, nemoc přejde do hůře léčitelných stadií, zahrnujících záněty kůže, kloubů a šlach, infekce centrálního nervového systému, napadení srdce či očí. Očkování neexistuje, zásadní je včasné nasazení antibiotik.

Klíšťovým zánětem mozku onemocní v ČR ročně 500 až 800 lidí. Způsobují ho flaviviry, těmi jsou zasažena zhruba čtyři procenta klíšťat, v přírodních ohniscích nákazy ale mnohonásobně víc. Onemocnění se vyvíjí sedm až 14 dní od kousnutí, příznaky se v prvním stadiu podobají virovému onemocnění dýchacích cest s horečkami. V druhé fázi je napaden centrální nervový systém. Nákaze lze předejít očkováním, které se provádí i v létě.

Podle dat Všeobecné zdravotní pojišťovny letos zájem o očkování výrazně vzrostl. Jestliže loni se nechalo za celý rok očkovat necelých 85 000 jejích pojištěnců, letos to jen za prvních šest měsíců bylo přes 74 000 osob.

Včasné odstranění může zabránit nákaze

K infekci boreliózou dochází asi po 24 hodinách od přisátí klíštěte, u klíšťové encefalitidy stačí i dvě hodiny. Pokud se přisáté klíště včas odstraní, riziko nákazy klesá.

Klíště je nutno před odstraněním zakápnout dezinfekcí a pak je pinzetou nebo speciálními kleštičkami uchopit co nejblíže k povrchu kůže a pomalu vytáhnout. Místo přisátí je vhodné opět potřít dezinfekcí. Na klíšťata v nižším vývojovém stadiu, nymfy, které jsou veliké asi jako makové zrnko, stačí tamponek namočený v mýdlové vodě a vyviklání.

Anketa

Měli jste letos klíště?
ano
62,9 %
ne
37,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 964 čtenářů.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se chránit před infekčními klíšťaty

Nová sezóna klíšťat je již v plném proudu. Pravděpodobnost, že někde v přírodě chytnete klíště, je opravdu velmi vysoká, stejně jako rizika onemocnění...

Výběr článků

Načítám