Hlavní obsah

Advokáti dostanou více za opatrovnictví nemocných, rozhodl Ústavní soud

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plénum Ústavního soudu (ÚS) v úterý škrtlo část advokátního tarifu, který stanovoval odměnu advokátů, kteří jako opatrovníci zastupovali nemocné osoby nemohoucí se jednání osobně účastnit. Podle ÚS totiž neexistuje rozumný důvod, aby advokáti jako opatrovníci účastníků řízení dostávali nižší odměny než v situaci, kdy vystupují jako soudem ustanovení zástupci.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud (ilustrační foto)

Článek

„Jakkoliv ÚS nepochybuje o tom, že kvalita odvedené právní služby advokáta se neodvíjí primárně od výše poskytnuté odměny, je třeba současně respektovat zásadu, podle níž za odvedenou práci má každý právo na spravedlivou odměnu, přičemž tato odměna má být v těchto případech za srovnatelnou práci ve srovnatelné výši,“ konstatoval soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček.

Návrh na provedení škrtu podal jeden ze tříčlenných senátů ÚS. Nyní na opatrovnictví nemocných dopadnou obecná pravidla obsažená v advokátním tarifu.

Konkrétní výše odměny záleží na typu procesního úkonu i předmětu sporu.

Reklama

Výběr článků

Načítám