Hlavní obsah

Absurdní házení do jednoho pytle. Politikům se nelíbí návrh zatykače na Netanjahua a zároveň šéfy Hamásu

Zařazení izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joa’va Galanta do jedné žádosti o mezinárodní zatykač spolu s lídry palestinského teroristického hnutí Hamás, jak to učinil prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan, je dle Novinkami oslovených politiků nešťastné, někteří to považují za „nepochopitelnou“, až „skandální“ chybu. Krok již dříve odsoudil i premiér Petr Fiala (ODS).

Foto: Petr Fiala / X

Premiér Petr Fiala a izraelský předseda vlády Bejamin Netanjahu

Článek

„Pro mě osobně je naprosto k nepochopení, proč je to takto najednou. Jestli je to snaha sdělit světu, že to není černobílé, že chyby jsou na obou stranách, tak to ničemu nepomůže. Pro mě nebyla šokující ta úvaha, ale naprosto zcestné je to, že dva zcela jiné příběhy jsou dávány do jednoho balíku. Uměl bych pochopit, kdyby přišli s žalobou na jednu stranu a potom třeba i s nějakým odůvodněním na druhou, ale ta ostentativní snaha to dát dohromady, takové to ‚dát najevo, že všichni za všechno můžou‘, mi přijde nedůstojné toho problému samotného a považuji to za nešťastné,“ řekl Novinkám v rámci ankety mezi poslanci ministr pro vědu a výzkum a někdejší předseda sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09).

Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan v pondělí oznámil, že soud požádal o vydání zatykače na tři šéfy palestinského teroristického hnutí Hamás, a to konkrétně na šéfa vojenského křídla Muhammada Dífa, lídra Hamásu v Pásmu Gazy Jahjáa Sinvára a šéfa politického křídla Ismáíla Haníju, který dlouhodobě pobývá v exilu v Kataru. Zároveň požádal o vydání zatykače na izraleského premiéra Benjamina Netanjahua a izraelského ministra obrany Joa’va Galanta.

Činovníci teroristického hnutí Hamás nesou podle Khana zodpovědnost za zvěrstva spáchaná při útocích 7. října, izraelský premiér a ministr obrany pak dle něj nesou zodpovědnost za válečné zločiny spáchané při útoku na Pásmo Gazy, zejména jde o zadržování humanitární pomoci, odříznutí od pitné vody a pokus o vyhladovění civilního obyvatelstva.

Srovnávat v rámci jednoho výroku šéfy Hamásu a Izraele je dle Ženíška „absurdní“. Výrazně ostřejší odpověď zvolil jeho stranický kolega, poslanec a kandidát do europarlamentu Ondřej Kolář (TOP 09), který žádost o zatykač označil za snahu o falešnou spravedlnost.

Fiala: Návrh na zatykač na Netanjahua je děsivý a nepřijatelný

Domácí

„Je to snaha o falešnou spravedlnost. Nejsme schopni si připustit, že ten, kdo páchá zlo, které se tam děje, je v první řadě Hamás a teď se tu snažíme hrát na spravedlivé a házet lídry demokratického státu, našeho jediného opravdového spojence v regionu, do jednoho pytle s touto hnusnou lůzou,“ prohlásil Kolář s tím, že Netanjahua by si primárně měli řešit sami Izraelci.

„Ti by si sami měli říct, jestli ho potom pošlou před mezinárodní soud za něco, co oni sami uznají za vhodné. Ale jestli někdo patří před mezinárodní trestní tribunál, tak jsou to vůdcové Hamásu, a nikoliv vůdci demokratického státu, který se brání terorismu,“ dodal poslanec.

Podobně smýšlí i další Novinkami oslovení politici napříč politickým spektrem. Absurdní přijde „házet do jednoho pytle“ zástupce obou stran konfliktu vicepremiérovi, ministru práce a sociálních věcí a šéfovi vládních lidovců Marianu Jurečkovi, ale také například poslanci STAN Janu Berkimu, který nicméně dodal, že strategii Netanjahua nepovažuje za úplně šťastnou.

Lidovec a člen sněmovního zahraničního výboru Jan Horák (KDU-ČSL) považuje krok Khana za bláznivý. „Napadá mě taková analogie, jako když soudili nacistické zločince v Norimberku, tak kdyby ještě na té lavici obžalovaných seděli i spojenci za to, že dobývali německá města,“ řekl Novinkám.

Ministr spravedlnosti a člen ODS Pavel Blažek hovoří o chybě, která může „zpochybnit v očích značné části světa legitimitu“ Mezinárodního trestního soudu.

Koalice a opozice nezvykle ve shodě

Jakkoliv to nebývá běžné, v dané věci se s koaličními poslanci shodují i ti opoziční z hnutí ANO a SPD.

Prokurátor mezinárodního soudu chce zatykač na Netanjahua i Sinvára

Blízký a Střední východ

První místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček má za to, že by se proti snaze o vydání zatykače na izraelské představitele měli vymezit světoví politici. „Je to naprosto nepochopitelné, až skandální. Každá země má právo se bránit, a pokud se přistoupí do budoucna na tuto hru, tak vám garantuji, že Izrael bude vymazán z mapy Blízkého východu, protože to je přesně to, o co všem v okolí jde. Čelní světoví politici by se měli proti tomu vymezit, byť chápu, že to je mimo běžnou politiku. Měli by to jasně odsoudit, protože je to voda na mlýn Hamásu a všech dalších teroristických skupin, protože se tím legitimizuje to, že oni mohou napadnout a Izrael se nemůže adekvátně bránit. To je něco šíleného,“ prohlásil Havlíček.

„Myslím si, že se tu rychle zapomíná na to, co se stalo 7. října, a lidé by si to asi měli připomenout, protože Izrael se brání – a tímto bychom ostatním státům řekli, že nemají právo se bránit proti teroristům,“ dodal pro Novinky poslanec, stínový ministr zahraničí a kandidát do Evropského parlamentu Jaroslav Bžoch (ANO) s tím, že doufá, že všichni na soudu vezmou rozum do hrsti a zatykač vydán nebude.

Na straně Izraele v dané věci stojí i poslanec SPD a člen zahraničního výboru Jiří Kobza podle něhož „stíhat krutého, fanatického teroristu vedle demokraticky zvoleného premiéra vyvolává otázku, za jakých okolností žádost o zatykač vznikla“.

„Je jasné, že ve válce, a to i ve válce s teroristy, kteří využívají své vlastní civilisty jako živé štíty a jejich utrpení jako vydírací argument, teče krev na obou stranách a civilisté trpí nejvíc. Nezapomínejme ale, že Hamás klidně dál vyděračsky drží stovku unesených izraelských civilistů jako rukojmí, o kterých se prakticky nezmiňuje a o kterých není ani jasné, zda žijí a v jakém jsou stavu,“ uvedl Kobza.

„Je ale jasné, že Hamás (na rozdíl od izraelské vlády) nezastupuje Palestince jako národ, je to rozsáhlá teroristická organizace. Předpokládám, že po ukončení bojů v Gaze dojde k vyšetřování skutků jednotlivců stejně jako v Norimberku po porážce Německa nebo v Haagu po jugoslávské válce, kde budou zločiny proti lidskosti rozklíčovány a pachatelé pohnáni k zodpovědnosti u nestranného soudu,“ přiblížil Kobza.

„Představitele Izraele jako demokratického státu budou soudit sami Izraelci, nejdříve u příštích voleb. Teroristy je ale třeba chytat a soudit průběžně,“ dodal.

Michálek: Příběh není černobílý

Nejneutrálnější názor na žádost o vydání zatykače jak na izraelské čelní představitele, tak na šéfy teroristického hnutí mají Piráti, konkrétně jejich předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek.

Hamás mění taktiku. Izraeli hrozí „věčná válka“

Blízký a Střední východ

„Spojovat ty věci do jednoho rozhodnutí není úplně šťastné. Na druhou stranu to vypadá ze všech informací, že ty kroky, které dělá pan Netanjahu v Izraeli, jsou skutečně na hranici mezinárodního práva nebo i za hranou. V tomto ohledu my, jako Pirátská strana, máme jasný názor, že mezinárodní právo by se mělo dodržovat – a pro Českou republiku je zcela zásadní, aby mezinárodní normy platily. A to platí jak pro Ukrajinu, tak pro Izraelsko-palestinský konflikt,“ řekl Michálek.

Izrael dle něj má samozřejmě právo na obranu proti Hamásu, který vloni 7. října neočekávaně zaútočil na židovský stát a zavraždil při tom mnoho lidí, další pak unesl a dodnes je vězní.

„Při této své obraně nesmí překračovat normy mezinárodního humanitárního práva. Nemůže tlačit na celou populaci Palestinců, které není možné házet do jednoho pytle a kteří nenesou kolektivní vinu, prostřednictvím metod, jako jsou hladomor nebo odříznutí dodávek vody. To pak znamená, že tím trpí celá populace – i lidé, kteří Hamás vůbec nepodporují, byť je třeba říct, že Hamás se opírá o podporu značné části Palestinců. Ten příběh tedy není černobílý a myslím si, že ČR by spíš než pronášet ukvapené soudy, měla za každou cenu dodržovat a podporovat mezinárodní právo. Rozhodnutí ICC nám ukáže, jak se věci mají,“ uzavřel Michálek.

V USA se po žádosti o zatykač na Netanjahua jedná o uvalení sankcí na ICC

Amerika

Výběr článků

Načítám