Hlavní obsah

„Absurdní”. Babiš svaluje neschopnost jmenovat šéfa BIS na opozici

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už jsou pohnutky premiéra Andreje Babiše (ANO) nejmenovat nového ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) jakékoliv, je to podle něj především problém opozice.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Babiš na tiskové konferenci před jednáním vlády, jíž navrhl, aby Koudelka pokračoval dočasně po 15. srpnu coby pověřený ředitel BIS, osočil opozici z politizace tématu.

Jmenování šéfa BIS je přitom v jeho kompetenci, což potvrdil i vzpomínkou, že v roce 2016 jmenoval Koudelku tehdejší předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD), aniž by to s Babišem coby šéfem koaličního hnutí ANO konzultoval.

BIS dál povede Michal Koudelka

Domácí

Babiš se pozastavil nad tím, že zatímco jmenování nejvyššího státního zástupce Igora Stříže nesla opozice nelibě, nyní se zasazovala o to, aby Koudelka pokračoval.

Nezmínil však, že Stříž vystřídal v čele žalobců Pavla Zemana, který se rozhodl skončit mimo jiné kvůli tlaku ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO).

Nejvyšší státní zástupce Zeman rezignoval

Domácí

Problém kolem jmenování šéfa BIS označil Babiš za „absurdní”. „Opozice nás chtěla odvolat. Říká, že nemáme důvěru, nemáme rozhodovat, a teď nám zrazu (slovensky najednou – pozn. red.) říká, že máme rozhodovat,” podivil se Babiš.

Následně představil řešení, které Koudelku sice minimálně nějaký čas ponechá v čele civilní kontrarozvědky, nikoli však v pozici jmenovaného ředitele s pětiletým mandátem.

Koudelkovo angažmá v čele služby dlouhodobě kritizuje prezident Miloš Zeman. Svou nechuť vůči Koudelkovi dokladoval mimo jiné tím, že opakovaně odmítl Koudelkovo povýšení do generálské hodnosti a BIS označil za „čučkaře”.

Zeman chce další důkazy o zapojení GRU ve Vrběticích. Podezření je podle něj vážné

Domácí

Relativizace se činnost BIS dočkala ze strany prezidenta i v kauze vrbětických výbuchů.

Reklama

Výběr článků

Načítám