Hlavní obsah

22 hodin. Pražská koalice přenesla svoje spory na rekordně dlouhé jednání zastupitelstva

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Praha má za sebou historicky nejdelší jednání zastupitelstva, které trvalo více než 22 hodin. Provázely ho především spory uvnitř samotné koalice ohledně bytového fondu nebo geologického průzkumu na metro D. Zatímco u odkupu bytů se koalice rozštěpila, průzkum nakonec zastupitelstvo i přes kritiku opozice z ANO a ODS schválilo.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Jan Čižinský (Praha sobě), pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a Jiří Pospíšil (TOP 09) na archivním snímku

Článek

Když zastupitele v tradičním čase ve čtvrtek v devět hodin ráno svolávala netradiční znělka primátora z Pirátů z Karibiku, asi nikdo z nich nečekal, že na jednání budou až do páteční půl sedmé ráno.

Důvodem je především rozhádanost v současné koalici Piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu, která se stále více prohlubuje. Spory měla koalice především kolem bytového fondu a následně i kolem geologického průzkumu na metro D nebo spíše kolem procesu jeho schválení, kdy se na radě hlasovalo tajně a někteří radní s tím nesouhlasili. Návrh ale těsnou většinou prošel.

Koalice tím tak nalila vodu na mlýn opozici z řad ANO a ODS, kteří se do vedení pustili.

ANO: Kde je transparentnost

„Pane radní, vy máte na vizitce, že jste radní pro transparentnost, proč nám tedy nechcete transparentně sdělit, jak jste hlasoval? Říkat si pak radní pro transparentnost je opravdu absurdní,“ pustil se do pirátského radního Adama Zábranského zastupitel ANO Ondřej Prokop.

Koalice nakonec po pětihodinové noční debatě opoziční kritiku ustála a schválení geologického průzkumu na stavbu metra D za 1,5 miliardy korun prosadila i na zastupitelstvu.

Porušení koaliční smlouvy

Vedení Prahy se ale rozštěpilo ještě na jednom bodu, kterým byl bytový fond a již schválený odprodej bytů na Černém Mostě současným nájemníkům. Radní Adam Zábranský prosazoval, aby město změnilo podmínky odprodeje.

„Nechceme, aby Praha prodávala byty za 23 tisíc Kč/m2, když reálná tržní hodnota těchto bytů je minimálně dvakrát vyšší. Prodej bytů pod cenou považujeme za nespravedlivý vůči všem Pražanům, kteří, když si chtějí pořídit vlastní bydlení, musejí vynaložit několikanásobně vyšší částky. Praha má již dnes městských bytů málo, takže by si měla svůj bytový fond ponechat a podpořit tak segment nájemního bydlení,” uvedl na jednání Zábranský. Takto se na tom dohodla před jednáním i koalice.

Poté, co na zastupitelstvu vystoupili zástupci nájemníků a požadovali Zábranského rezignaci, pískali a protestovali, však Spojené síly v čele s Jiřím Pospíšilem otočili, a podle Pirátů tak porušili koaliční smlouvu.

Piráti: Výsměch Pražanům

„Je to výsměch Pražanům. Klub Spojených sil pro Prahu v čele se svým předsedou Jiřím Pospíšilem bezprecedentně porušil koaliční mechanismy a programové prohlášení Rady hl. m. Prahy a zároveň také dnešní koaliční dohodu,” uvedli Piráti v tiskové zprávě.

Podle informací Novinek obrat v hlasování svým koaličním partnerům oznámili už před jednáním.

Spory navíc budou pokračovat, protože opozice kvůli sporům ohledně hlasování na radě, o kterém má obecně pochybnosti, prosadila svolání dalšího zastupitelstva do 14 dnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám