Hlavní obsah

Jurečka chce navýšit příliv cizinců až na 70 tisíc ročně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zaměstnávání cizinců je jediným řešením dlouhodobého nedostatku pracovníků v Česku. Podle exkluzivního průzkumu ČSOB pro Právo jsou o tom přesvědčeny dvě třetiny firem. Více než polovina z nich by chtěla, aby vláda navýšila kvóty na zaměstnance ze zemí mimo Evropskou unii.

Foto: Joseph Nair, ČTK, AP

Velká poptávka mezi českými firmami je například po skladnících, řidičích a strojírenských profesích

Článek

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) je pro to, aby se průměrná imigrace z let před válkou na Ukrajině více než zdvojnásobila.

„Musíme pracovně-migrační politiku upravit. Když odhlédnu od loňského roku, který ovlivnila válka na Ukrajině a příchod válečných uprchlíků, tak nám ročně přichází zhruba 30 tisíc lidí. Podle našich studií bychom do roku 2030 potřebovali toto číslo navýšit o dalších 40 tisíc lidí, kteří by k nám přicházeli z bezpečných zemí,“ prohlásil Jurečka minulý týden na setkání s novináři.

„Volání firem je opravdu zoufalé. Nedostatek pracovních sil je největším limitem pro jejich rozvoj,“ dodal ministr.

Nový zákon zpřísní registraci cizinců

Domácí

Příchod cizinců podle něj může zvýšit růst celé ekonomiky. Na změnách v systému pracovní migrace už resort několik měsíců spolupracuje s ministerstvy vnitra a zahraničních věcí. Jurečka s nimi chce přijít co nejdříve.

Celkem v Česku pracuje už více než 900 tisíc cizinců, třikrát víc než před deseti lety. Jen sotva polovina je ze zemí Evropské unie.

Přes 776 tisíc cizinců jsou zaměstnanci, zbytek jsou OSVČ a lidé na dohodách. Nejvíc je u nás ukrajinských pracovníků, kteří loni počtem přeskočili Slováky.

Z firem oslovených v průzkumu pro Právo 16 procent už zahraniční pracovníky zaměstnává a dalších 16 procent to vážně zvažuje. Většina podnikatelů se shoduje, že stát by měl zaměstnávání cizinců více podporovat.

„Když je zde nedostatek zaměstnanců, pak nám nezbývá nic jiného než cizince zaměstnat,“ konstatoval spolumajitel společnosti Hydraulics ze Slopného na Zlínsku Libor Kráčalík.

Chybí 300 tisíc lidí

„Pokud je člověk šikovný, tak zaměstnám kohokoliv. A přinese-li mi do firmy to, co potřebuji, tak nevnímám to, jestli to je cizinec, nebo Čech,“ prohlásila majitelka módní značky Goci Naďa Gocmanová.

I podle šéfa Firemního bankovnictví ČSOB Pavla Prokopa je zaměstnávání cizinců jednou z cest, jak řešit dlouhodobý nedostatek pracovníků.

„Toto téma je pro firmy a podnikatele třetím nejvíce zmiňovaným rizikem po cenách energií a stavu ekonomiky, jak vyplývá z našeho průzkumu Index očekávání firem,“ sdělil Právu.

Apel na vládu zaznívá také z Hospodářské komory a Svazu průmyslu a dopravy.

„Nedostatek zaměstnanců je u nás strukturální problém, způsobený hlavně demografickým vývojem. Zaměstnavatelé postrádají na 300 tisíc pracovníků,“ řekl Právu mluvčí komory Miroslav Diro.

Toto číslo podle něj může být i vyšší. „Jsou to data úřadu práce, přičemž mnoho zaměstnavatelů spoléhá i na jiné způsoby náboru zaměstnanců než jen přes jeho pobočky,“ upozornil.

Na nedostatku zaměstnanců podle Dira tratí i stát. „Firmy musí odmítat zakázky, stát přichází o desítky miliard korun, které by mohl vybrat na odvodech a daních,“ řekl.

Mezi studenty tuzemských VŠ loni opět ubylo Čechů

Věda a školy

Stát může tratit až 150 miliard

Hospodářská komora spočítala, že státní rozpočet kvůli rekordnímu počtu neobsazených míst jen v roce 2018 tratil nejméně 84 mi­liard na daních a odvodech, v roce 2019 potenciální ztráty dosáhly 110 miliard korun. Letos se podle komory může ztráta pohybovat okolo 150 miliard korun.

Chtějí vyšší kvóty

Největší poptávka zaměstnavatelů je podle komory po technicky orientovaných pracovnících, jako jsou kovodělníci nebo strojírenští dělníci. „Chybí řemeslníci, firmy postrádají ale i pekaře, cukráře, kuchaře, řezníky, švadleny, ošetřovatele skotu, přetrvává vysoká poptávka po skladnících a řidičích, například vysokozdvižných vozíků či nákladních vozidel,“ shrnul mluvčí.

Kvóty na pracovníky zemí zahrnutých do státního programu Kvalifikovaný zaměstnanec (týká se lidí z Arménie, Filipín, Gruzie, Indie, Kazachstánu, Moldavska, Mongolska, Srbska, Černé Hory a Severní Makedonie) tvoří podle Dira dohromady místa pro zhruba 9400 pracovníků za rok.

Do války na Ukrajině firmy nejvíce využívaly pracovníky právě z Ukrajiny a Běloruska, tomu tehdy odpovídala i vládou stanovená roční kvóta 40 000 na Ukrajinu a 2000 pracovníků z Běloruska. Oba programy ale vláda zastavila. „Firmy se tak pro pracovníky musí obracet do jiných zemí, problémem jsou ale velmi podhodnocené kvóty,“ uvedl Diro.

Přispívají i na důchody

Od loňského listopadu mohou podniky zaměstnávat také pracovníky z Arménie, Gruzie a Severní Makedonie. Z popudu podnikatelských organizací vláda navýšila i kvóty pro náběr žádostí na zastupitelských úřadech v moldavském Kišiněvě a ve filipínské Manile. „Od července by se měla zvýšit kvóta pro pracovníky z Filipín o 3000 za rok a o 2000 pro Mongolsko. Na to ale nejsou české zastupitelské úřady kapacitně připravené, proto je nejisté, v jakém časovém horizontu bude program rozšířen,“ po­dotkl Diro.

Hospodářská komora zdůrazňuje, že pracovníci z ciziny jsou přínosem. „Jejich příchod prospívá nejen firmám, ale třeba i důchodovému systému. Jen na důchodovém pojištění, ze kterého se hradí důchody, cizinci platí jednotky miliard korun. Přispívají do systému a zpátky si to bere z nich málokdo,“ dodal Diro.

Rusku chybí pracovní síla. Hodnoty se propadly nejníž za celou Putinovu éru

Evropa

„Situaci na trhu práce, co se týče poptávky po kvalifikovaných pracovnících, nedokázal vyřešit ani příchod ukrajinských občanů pod institutem dočasné ochrany. Z tohoto důvodu stále probíhá debata ohledně možnosti usnadnit zaměstnávání kvalifikovaných cizinců,“ řekl Právu mluvčí ministerstva průmyslu David Hluštík.

Kromě toho podle něj již došlo k rozšíření uplatnitelnosti sezonního víza na oblast stavebnictví a na zkrácení testu trhu práce z třiceti na deset dní. Test má zajistit, aby se volná pracovní místa obsazovala primárně lidmi v evidenci úřadů práce.

„V legislativním procesu je rozšíření délky platnosti sezonních víz z šesti na devět měsíců a upuštění od testu trhu práce pro žadatele o modré karty. Zároveň ministerstvo připravuje nový vládní program určený pro takzvané digitální nomády,“ shrnul Hluštík. Modrá karta je povolení k dlouhodobému pobytu za účelem výkonu zaměstnání vyžadujícího vysokou kvalifikaci.

původzaměstnanců
Ukrajina256 052
Slovensko210 486
Polsko48 790
Rumunsko45 775
Bulharsko36 471
Maďarsko23 841
Rusko19 661
Vietnam17 506
Mongolsko7976
Bělorusko6027

Šéf cizinecké policie: Migranti nám dali zabrat

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám