Hlavní obsah

Zůstaňte déle, zaplaťte méně. Bhútán chystá změny vysoké turistické daně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bhútán se chystá pozměnit turistickou daň, která patří k nejvyšším na světě. Nově ji sníží pro turisty, kteří budou v zemi pobývat déle než čtyři dny. Asijské království chce tímto způsobem rozproudit ekonomiku a cestovní ruch, který se stále nevzpamatoval z následků pandemie.

Foto: Profimedia.cz

Bhútán má jedny z nejvyšších pobytových daní (ilustrační foto).

Článek

Země se návštěvníkům po covidové pauze otevřela minulý rok v září, zároveň však turistickou daň zvedla z 65 dolarů na den na 200 dolarů, v přepočtu ze zhruba 1410 korun na více než 4300 korun. Takzvaný poplatek za udržitelný rozvoj měl podle úřadů přilákat movitější klientelu a naopak odradit baťůžkáře cestující s nízkým rozpočtem, kteří údajně poškozují životní prostředí. Vybrané prostředky se mají využívat na vyrovnání uhlíkové stopy, píše CNN.

Daň nyní dozná změny. Konkrétně tak, že návštěvníci pobývající v zemi minimálně čtyři dny, budou moci bez příplatků zůstat další čtyři dny. Turisté, kteří dorazí na minimálně 12 dní, budou moci v království setrvat celý měsíc. Plánovaná změna se dotkne pouze turistů platících v dolarech, tedy nikoli sousedních Indů, kteří platí v rupiích.

„Pokud turisté zůstanou v Bhútánu déle, cestovní ruch pomůže ekonomice k rychlejšímu růstu,“ uvedl šéf turistického úřadu Dorji Dhradhul. Podle něj se turismus na celkových státních příjmech nyní podílí z pěti procent, cílem je 20 procent.

Podle šéfa úřadu dorazilo do Bhútánu od ledna zatím 47 tisíc turistů. Vše tak směřuje k naplnění skromného cíle, jímž je roční návštěvnost 86 tisíc lidí. V roce 2019 do království zavítalo přes 315 tisíc návštěvníků.

Na nepálskou stranu Himálaje smí nově turisté jen s průvodcem

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám