Hlavní obsah

Na nepálskou stranu Himálaje smí nově turisté jen s průvodcem

Na nepálskou stranu Himálaje smí od soboty turisté už jen s místním horským průvodcem nebo nosičem z trekkingové společnosti registrované vládou. Rozhodla o tom Nepálská rada pro cestovní ruch složená ze zástupců vlády a turistického průmyslu, která své rozhodnutí zdůvodnila snahou zvýšit bezpečnost turistů v horách a vytvořit pracovní místa pro místní obyvatele.

Foto: Profimedia.cz

Pro turistické výstupy je v Nepálu nově potřeba doprovodu průvodce

Článek

Nové nařízení se týká jen turistických výstupů, pro horolezce, kteří směřují na nejvyšší vrcholky, platí odlišná pravidla. Ti se mohou i nadále po horách pohybovat samostatně, ale s potřebným vybavením.

Nepálská policie ročně dostane hlášení o zhruba sedmi až osmi pohřešovaných výletnících v horách. Podle turistické centrály jich ale ve skutečnosti může být i 40 až 50 ročně, ale blízcí turistů se obracejí i na jiné úřady než na policii. Přesná čísla nejsou k dispozici, poznamenává DPA.

„Většina osob, které zahynuly nebo zmizely při trekkingu, jsou ti, kteří šli sami bez průvodce a bez znalosti terénu. Těmto tragédiím se dalo předejít najmutím místního horského průvodce,“ míní prezident Nepálské asociace turistických agentur Nilhari Bastola.

Došel pěšky z Olomouce do Íránu. Lidé ho měli za blázna

Podcasty a pořady

Zvířata a zločinci jsou rizikem

Divoká zvířata jako jsou tygři, medvědi, leopardi a vlci, nebo také zločinci a odlehlé a obtížně schůdné stezky jsou hlavními riziky pro turisty, uvádějí nepálské úřady. Nové nařízení má pomoci v případě nehody na špatně přístupných a chabě značených cestách k rychlejší lokalizaci a záchraně zraněných díky znalosti terénu místních průvodců.

Ne všichni nové nařízení vítají. Deník Kathmandu Post ve svém úvodníku napsal, že někteří rádi zemi poznávají svým vlastním tempem a osamoceně, což jim přítomnost průvodce znemožní. Jiní se bojí, že to může odradit část turistů, protože právě nízké náklady byly jedním z lákadel pro cesty do Nepálu.

Na posvátné hoře pózoval s holým zadkem. Mohou ho deportovat

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám