Hlavní obsah

Zrušili mu let, tak se napříč Evropou vracel vlaky a autobusem. Stálo ho to jako další dovolená

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než dva a půl dne strávil návratem domů z dovolené Brit Jack Reeve. Jeho let z chorvatského Splitu byl na poslední chvíli zrušen a muži přišlo lepší vyrazit napříč Evropou autobusy a vlaky než několik dní čekat na nový spoj. Cesta do anglického Norwiche nebyla ale vůbec snadná, a už vůbec ne levná; vyšla na zhruba 56 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Vlak Eurostar (ilustrační foto)

Článek

Reeve se měl minulý týden vracet ze Splitu na letiště Luton s aerolinkami easyJet. Tři hodiny před cestou se však dozvěděl, že se jeho let ruší. Pětadvacetiletý novinář nechtěl čekat několik dní na náhradní spoj, u nějž se navíc obával dalšího zrušení, a tak vyrazil alternativními dopravními prostředky.

„V úterý ráno jsme se rozhodli, že nazpět pojedeme autobusem a vlakem, což byly jediné způsoby, které jsme považovali za proveditelné,“ cituje Brita server Independent.

I při alternativní cestě však nastaly problémy. „Napříč celou Evropou udeřily opravdu silné bouře, což vedlo k sesuvům půdy na koleje. Místo vlaků jsme proto museli v Německu a Rakousku využít náhradní autobusovou dopravu. Všechno bylo proti nám,“ míní Reeve, který cestoval se svojí přítelkyní.

Zóny v letadle jen pro dospělé? Vyzkouší je evropská aerolinka

Cestování

Byla to nová zkušenost

Celá cesta zabrala páru 63 hodin, zavedla je ze Splitu do Záhřebu, dále přes rakouský Villach až do Stuttgartu v Německu a do Paříže. Z francouzského hlavního města pak Britové vyrazili vlakem do Londýna a na letiště Luton. Tam si Reeve vyzvedl auto, v němž partneři cestu do Norwiche završili.

Zážitek to byl podle Reeva velmi náročný i z důvodu, že ještě nikdy necestoval napříč Evropou vlaky. „Doba na přestup byla opravdu krátká a navíc hrozilo, že uvázneme ve Stuttgartu,“ dodal muž s tím, že za dopravu zaplatil kolem dvou tisíc liber, což je přes 56 tisíc korun.

Zarážející je podle Brita především nedostatek podpory od aerolinek easyJet a společnosti Tui, která cestu pokrývala. „Nic jsme se od nich nedozvěděli, tak jsme se rozhodli jednat sami,“ uvedl.

Navzdory komplikacím Reeve vyzdvihuje to, že vlakem projel řadou krásných lokalit, které by z letadla nikdy nespatřil. „Musíte být kreativní, když vás zklame aerolinka, která by měla stát při vás. Je těžké na to nahlížet pozitivně, když to prožíváte, ale nakonec z toho snad bude dobrý příběh k vyprávění,“ doplnil Brit.

Z Londýna do New Yorku za hodinu a půl? NASA plánuje vlastní nadzvukové letadlo

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám