Hlavní obsah

Zimní exotika láká Čechy i v pandemii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokračující pandemie neodradila část českých turistů od zimního létání za sluníčkem a teplem. Zájem o exotické dovolené v některých cestovkách dokonce převýšil míru zájmu o hory. Lidé nejčastěji vyrážejí do Egypta, na Kanárské ostrovy a zájem je také o Spojené arabské emiráty, Maledivy, Zanzibar či Mauricius nebo o cenově dostupnější Dominikánskou republiku, Kubu či Mexiko.

Foto: Čedok

Žádanou destinací je i Dominikánská republika, kam jsou z Prahy vypravovány přímé lety.

Článek

„Dříve se v zimě dělil zájem Čechů v podstatě na polovinu mezi hory a teplé krajiny. V pandemii jednoznačně převažují dovolené za teplem. Většina našich klientů je očkovaná, čili jim nic nebrání letět do exotických krajin bez komplikací a tam si od všeho odpočinout a relaxovat na pláži bez roušky,“ řekla Právu Andrea Řezníčková z agentury Invia.

Je tam o poznání méně turistů, takže pobyt je v tomto ohledu komfortnější.
Ladislav Veselý, Slevomat

„Trochu jsem se bál, aby kvůli omikronu nezrušili lety, ale vše proběhlo bez problémů,“ popsal Právu pan Robert, který se na přelomu roku letěl ohřát na Tenerife. To vysokoškolačka Petra se s přítelem chystá zanedlouho do Mexika, nejméně na tři týdny. „Jen na léto mi tolik dovolené nezbude, ale myslím, že v práci budou spíš rádi,“ komentovala to.

Státy ruší zákazy cestování. Jsou marné, omikron se už stejně šíří lokálně

Zahraniční

Podle mluvčího Exim Tours Petra Kostky je nyní velký zájem o termíny v období jarních prázdnin a nejvíc se prodává Egypt. „Co se týká vzdálenější exotiky, je to například Zanzibar, Omán, Kapverdské ostrovy, Arabské emiráty nebo Keňa,“ vyjmenoval Kostka.

„Z exotických destinací jsou nejoblíbenější Maledivy, kde jsme tento rok zaznamenali velký nárůst zájmu ze strany rodin s dětmi. Poptávka po těchto destinacích významně přesahuje i čísla z roku 2019, čemuž napomáhá i fakt, že jsou zde bezpečnostní podmínky pro vstup dlouhodobě výrazně neměnné,“ informovala mluvčí CK Blue Style Ilona Topolová.

Češi už plánují letní dovolené, každý pátý ji pořídí do konce února

Finance

Z Asie se nabízí Srí Lanka nebo Thajsko. „Thajsko bylo delší dobu úplně zavřené, ale poptávka po této destinaci se i přes poměrně náročná vstupní pravidla pomalu vrací,“ dodala.

Na Zanzibar bez přestupu

Čedok v prosinci spustil přímé lety na Zanzibar. Přímý let z Prahy nabízí i do Dominikánské republiky. Pro nejstarší cestovní kancelář na trhu létá z pražského letiště od konce října společnost LOT Polish Airlines, která na dálkové charterové lety nasazuje Boeingy 787 Dreamliner. Čedok přidá od srpna do nabídky novou egyptskou destinaci Marsa Matrouh.

„Exotika funguje v tuto dobu pro část dovolenkářů jako jistá záchrana. Nejvíce teď asi letí Dominikánská republika, Mauricius, znovuotevřené Thajsko a tradičně Egypt. Nespornou výhodou těchto destinací je fakt, že je tam o poznání méně turistů, takže pobyt je v tomto ohledu výrazně komfortnější,“ sdělil Právu ředitel cestovního a zážitkového portálu Slevomat Ladislav Veselý.

Podle lékařů neměl nikdy chodit. Přesto Jakub procestoval 31 zemí

Domácí

Ceny exotických dovolených se liší podle kvality hotelů a lokalit o desítky tisíc korun, nejčastěji se pohybují okolo 30 až 40 tisíc Kč na osobu. Lze ale sehnat i zájezd od 20 tisíc korun.

Vedle nabídky tuzemských cestovek je možné zkontrolovat také nabídky německých kanceláří, jež mohou nabídnout výhodnější ceny s odletem například z Drážďan, Mnichova nebo z Vídně. Před cestou je však potřeba myslet na pořádné pojištění, které dokáže krýt i případné náklady na nucenou karanténu kvůli covidu-19.

Cestovní ruch ožívá
O 92 procent víc letenek než v roce 2020 si rezervovali loni Češi, vyplývá z dat Kiwi.com. Čísla se blíží době před pandemií. Letenky podle srovnávače zlevnily oproti roku 2019 o 38 procent.
556 letů uskutečnil během vánočních svátků dopravce Smartwings, meziročně to bylo o 202 procent letů více.
O 97 procent stouply tržby letecké dopravy v Česku ve 3. kvartále minulého roku podle posledních dat ČSÚ.
O 175 procent stouply v uvedeném období tržby cestovních kanceláří a agentur.
Letiště Václava Havla Praha loni podle odhadů odbavilo kolem 4,4 milionu cestujících, což je meziročně o pětinu více.
CK Čedok uvádí, že aktuálně jsou počty prodaných zájezdů o 30 procent vyšší než ve stejném období roku 2019.

Reklama

Výběr článků

Načítám