Hlavní obsah

Češi už plánují letní dovolené, každý pátý ji pořídí do konce února

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních dvou letech dostalo cestování tzv. na frak. Různá omezení a opatření jednotlivých zemí v důsledku pandemie koronaviru mnoha lidem chuť do cestování za hranice Česka vzala. Letos snad bude situace opačná, pětina lidí chce pořídit dovolenou v rámci First Minute do konce února, desetina tak učinila na konci loňského roku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Aktuální průzkum ERV Evropské pojišťovny naznačil, že se pomalu vrací trend včasných nákupů, které si Češi před pandemií oblíbili. Téměř polovinu letních zájezdů si totiž dříve objednávali v předprodejích.

V meziročním srovnání se na letní dovolenou chystá více lidí. Zatímco vloni ji neplánovala pomalu polovina Čechů (45 procent), letos se k tomu nechystá jen každý sedmý (14 procent).

Cena zájezdu pochopitelně při plánování hraje velmi důležitou roli. S nižšími cenami tak mohou počítat jak při jeho nákupu dlouho před odjezdem (tzv. First Minute), tak těsně před ním (tzv. Last Minute).

Češi se chystají na hory, v únoru bude na sjezdovkách nabito

Finance

Zhruba třetina lidí je podle průzkumu silně nakloněna pořízení dovolené dlouhé měsíce před termínem, přičemž každý desátý ji pořídil do konce loňského prosince, každý pátý pak nejpozději do konce února. Na druhou stranu ale dvě pětiny lidí uvedly, že letní dovolenou budou řešit až na poslední chvíli formou Last Minute nabídek.

Před pandemií bylo individuálně, tedy bez využití služeb cestovní kanceláře, organizováno 55 procent cest do zahraničí, v roce 2020 už to bylo 70 procent. I když vloni podíl individuálně organizovaných cest klesl, přesto většina lidí vyrazila na letní dovolenou na vlastní pěst.

„Když dojde ke zlepšení situace s COVID-19 a i ve vztahu k tradičně nejoblíbenějším destinacím, očekáváme, že se lidé vrátí k leteckým dovoleným, a tedy i do cestovních kanceláří. Podíl individuálně vs. s cestovní kanceláří organizovaných cest se pak zřejmě vyrovná,“ doplnil Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny.

Nezapomeňte na sjednání pojištění storna

V loňském roce si podle dat z průzkumu sjednalo jednorázové cestovní pojištění k dovolené 91 procent Čechů, přičemž naprostá většina z nich (69 procent) tak učinila online.

Češi se při cestování covidu nebojí, ale pojišťují se nejvíc ze všech Evropanů

Finance

Nejvíce Češi při výběru cestovního pojištění hledí na jeho cenu, výši limitů a kvalitu asistenčních služeb.

„Při sjednávání CP k dovoleným, na které mnohdy vyrážíme až za několik měsíců, je určitě na místě přidat i pojištění storna zájezdu. Reálně totiž hrozí, že nastane situace, kdy nebudeme moci do zahraničí vyrazit,“ upozornil Divoký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám