Hlavní obsah

Podle lékařů neměl nikdy chodit. Přesto Jakub procestoval 31 zemí

Lékaři tvrdili, že Jakub Greschl z Holýšova na jižním Plzeňsku se zřejmě nikdy nena­učí chodit. Nejenže se na nohy nakonec postavil, ale dokonce už procestoval 31 zemí. „Nic není nemožné,“ myslí si jednatřicetiletý muž.

Foto: Foto archiv Jakuba Greschla

Jakub Greschl v americkém národním parku Arches

Článek

Jako malý prodělal dětskou mozkovou obrnu. „Do pěti let jsem vlastně jenom ležel. Maminka se mi neuvěřitelně věnovala. Obětovala mi kus života,“ zdůrazňuje Jakub. Ten postupně absolvoval osm ortopedických operací. A jeho zdravotní stav se díky důkladné péči i zákrokům výrazně zlepšil.

„Chci ostatní motivovat”

V osmnácti se pak rozhodl, že navzdory svému hendikepu začne cestovat. Ze dne na den se sbalil a vyrazil na jazykový kurz do Londýna. „Všichni kolem říkali, že je to bláznivý nápad. Doktor mi tehdy povolil ujít maximálně dva kilometry denně. Ale maminka mě podpořila, i když se o mě strašně bála,“ popisuje dobrodruh a fotograf, který dosud navštívil 31 zemí.

Do pěti let jsem vlastně jenom ležel, pak postupně prodělal osm ortopedických operací
Jakub Greschl

Nejvíce na něj zapůsobil Island. Nadšený byl také ze Spojených států amerických, kam se vydal s přáteli. Většinou totiž cestuje sám. Za tři týdny ujeli v dodávce 8000 kilometrů a ušli 140 kilometrů. „Fyzicky to bylo opravdu náročné. Šel jsem přes bolest, ale adrenalin zafungoval. Po návratu jsem pak skoro čtyři dny ležel ve vaně, aby si nohy odpočinuly,“ vtipkuje Jakub.

Foto: Archiv Jakuba Greschla

Dobrodružství v Thajsku, 2016

Do smíchu mu ale vždy nebylo. Problémy nastaly hlavně v loňském roce. Na jaře přišel o práci a rozpadl se mu vztah s partnerkou.

O zážitcích vypráví seniorům i dětem

„Nevěděl jsem, kudy dál. Na druhou stranu to byl impulz, abych vytvořil projekt, ze kterého mám teď radost. Dělám přednášky a vyprávím o svých cestách a zážitcích,“ říká Jakub.

Foto: Archiv Jakuba Greschla

Madeira 2015

Navštěvuje například domovy pro seniory nebo školy a ukazuje, že i přes zdravotní omezení si člověk může plnit svůj sen. „Chci ostatní motivovat. Nedávno za mnou přišla starší paní a povídala, že díky mně vyrazila ještě z Prahy do Mariánských Lázní. Dodal jsem jí odvahu, což je skvělé,“ uzavírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám