Hlavní obsah

Židé mezi muslimy žijí na Džerbě bez nevraživosti

Právo, Radka Kovářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva muži sedí na dřevěné lavici a bez oddechu potichu předčítají z Tóry, kolem nich chodí turisté a zvědavě si je fotí. Stejně jako dech beroucí interiér jedné z nejstarších synagog světa El Ghriba na tuniském ostrově Džerba.

Foto: Profimedia.cz

Komu už nebude stačit odpočinek na plážích s bílým jemným pískem, ten může navštívit například místní muzeum lidových tradic nebo farmu.

Článek

Původní pozůstatky postupně přestavované budovy pocházejí z roku 586 před Kristem.

Když vstupujeme, ženy dostanou šátky a muži jarmulky. Atmosféra uvnitř zasáhne každého, zatímco venku vtipkujeme, při prohlídce je na každém znát pokora před místem starým víc než dva a půl tisíce let, kam se sjíždějí Židé z celého světa.

Chtějí mimo jiné poděkovat za poskytnutí útočiště v dávných dobách po zničení Jeruzaléma. Ve svatyni se navíc nachází jeden z nejstarších exemplářů Tóry na světě. Zdi zdobí modré dlaždice a strop je obložený vyřezávaným dřevem.

Foto: Profimedia.cz

Na ostrově s převážně muslimským obyvatelstvem žije bez nevraživosti komunita asi tří tisíc Židů. Přesně před deseti lety však na synagogu zaútočil náboženský fanatik, který před vchodem odpálil vůz s výbušninami. Zabil 21 lidí, 14 německých turistů, pět Tunisanů a dva Francouze.

Od té doby vstup do areálu, který tvoří i historický serail, tedy ubytovna a skladiště sloužící poutníkům a karavanám, hlídají vojáci se samopaly. Stejně jako každý návštěvník jsme i my museli projít bezpečnostním rámem. Cestu k synagoze místní úřady zahradily betonovými zátarasy tak, aby se k ní už nedalo dojet autem. Stopy po tragédii už ale vymizely a turisté se sem postupně vrátili.

Foto: Profimedia.cz

El Ghriba

Foto: Profimedia.cz

El Ghriba

Na Džerbě, která je od Česka vzdálená jen dvě a půl hodiny letadlem, je však k vidění víc. Komu už nebude stačit odpočinek na plážích s bílým jemným pískem, ten může navštívit například místní muzeum lidových tradic nebo farmu, kde žije 400 nilských krokodýlů.

Thalassoterapie - na zimu do lázní

Sezóna na Džerbě začíná v květnu a trvá do konce září, stejně jako v celém Tunisku se průměrná letní teplota pohybuje kolem 34 stupňů Celsia. Teplota moře v létě šplhá až na 28 stupňů.

Na ostrov se však dá jezdit celoročně, například za zdejším golfovým hřištěm, navrženým britským architektem Martinem Hawtreeem, nebo na prodloužený víkend za thalassoterapií. Obojí je možné absolvovat v době, kdy vládne v Evropě zima. Tady v té době panují teploty kolem 16 stupňů.

Foto: Profimedia.cz

Centra thalassoterapie se nacházejí v hotelových komplexech a vycházejí z tradice římských termálních lázní. Je to vlastně léčba mořskou vodou oblíbená především u Francouzů.

Džerba má také jeden z největších prostorů vhodných ke kitesurfingu ve Středomoří. Asi 40 kilometrů čtverečních mělké vody s písčitým dnem je ideální pro sportovce s prknem, kteří při jízdě na vodě využívají díky padáku i sílu větru.

Na ostrově je hned několik škol kitesurfingu. Šestihodinový kurz pro začátečníky stojí 185 eur (asi 4625 korun), v ceně je kromě instruktora i veškeré vybavení a transfer z hotelu. V sezóně je ale nutné objednat se několik dní předem.

Reklama

Související témata:

Související články

Saharský festival v tuniské poušti Douz

V tuniské oáze Douz je nejrušněji na trhu, uvidíte tu příslušníky berberských kmenů z celé oblasti, kteří se tu každý týden ve čtvrtek schází. Přijeli...

Výběr článků

Načítám