Hlavní obsah

Ze zámečku v Brdech je turistický hit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že to bude lákadlo, bylo jasné předem, ale že až takové, to překvapilo i samotné provozovatele. Romantický zámeček Tři Trubky v srdci Brd, jehož hospodářská část se proměnila v turistické centrum, přilákal za první tři měsíce provozu přes šest tisíc lidí.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Magnet na návštěvníky – zámeček Tři Trubky uprostřed Brd

Článek

„Zájem předčil naše očekávání,“ řekl Novinkám Jiří Hahner (ODS), starosta nedalekých Strašic, které Dům přírody Brd provozují. „Jde o atraktivní stavbu, takže jsme předpokládali, že zájem bude vysoký. Tipoval jsem tisíc návštěvníků měsíčně. A je to dvojnásobek,“ uvedl starosta.

Expozice připomínající přírodu i vojenskou historii Brd se pro veřejnost otevřela 2. srpna a do poloviny listopadu ji navštívilo skoro 6400 lidí. Přitom nejde o cíl, ke kterému přijedete autem a máte to pár kroků. Od nejbližšího parkoviště na okraji Strašic je to 2,5 kilometru.

„Nejvíce návštěvníků volí právě tuto trasu. A je to znát – parkoviště s pětadvaceti místy bývá přeplněné. Už jsme měli kvůli nesprávně zaparkovaným autům i pár stížností. Naopak hospodští, stánkaři a obchodníci si zvýšený zájem pochvalují,“ podotkl Hahner. „Rapidně se nám zvýšila také návštěvnost našeho Muzea středních Brd. Řada turistů zavítá do obou cílů.“

FOTO: Podzimní barvy rozzářily Máchův kraj. Kokořínsko je teď ideálním místem k výletu

Tipy na výlety

Situaci kolem parkování chce obec vyřešit do začátku příští sezony. „Jednáme s majitelem sousedního pozemku o odkupu nebo směně. Pokud se to podaří, mohlo by zde být kolem šedesáti parkovacích míst, a to už by mělo postačovat,“ doplnil Hahner.

Otevřeno celoročně

Dům přírody je otevřený celoročně, teď mimo hlavní sezonu vždy ve středu, o sobotách, nedělích a svátcích. „Od dubna to bude zase každý den mimo pondělí,“ připomněl starosta.

Areál patří Vojenským lesům a statkům. „Ukazuje se, že náš plán proměnit tuto ikonickou stavbu na vstupní bránu do Brd je krok správným směrem,“ uvedl ředitel Roman Vohradský.

Za projektem Domů přírody stojí Agentura ochrany přírody a krajiny, v Česku jich už stojí deset. „Tři Trubky patří z hlediska zájmu veřejnosti mezi ty úspěšné,“ konstatoval Bohumil Fišer, vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti Brdy.

Rekonstrukce vyšla na více než osmdesát milionů. Většinu nákladů pokryla evropská dotace. Práce v areálu pokračují. „Na zámečku se bude možné ubytovat,“ sdělil Jan Sotona, mluvčí Vojenských lesů a statků. „Počítáme, že od poloviny příštího roku zde bude k dispozici celkem patnáct lůžek,“ přislíbil Sotona. Zatím je možné přespat v zámecké myslivně – tamních pět pokojů nabízí jedenáct lůžek. „Zájem o ně je,“ uzavřel Sotona.

Praha je druhou nejkulturnější metropolí světa

Cestování

Reklama

Související témata:
Zámek Tři Trubky

Výběr článků

Načítám