Hlavní obsah

Zážitek skoro jako z Islandu si lze nově dopřát i ve Velké Británii

Novinky, Michael Švarc

Geotermální prameny jsou neodmyslitelně spojeny třeba s Islandem. Britové ale nově už nemusejí cestovat tak daleko, protože se jim v anglickém hrabství Cornwall otevřel první geotermální bazén v zemi. Přirozeně slaná voda v něm má příjemných 35 stupňů Celsia.

Foto: Profimedia.cz

Areál Jubilee Pool (ilustrační foto)

Článek

Nové lido, neboli plovárna či nekryté lázně, se nachází u pobřežního města Penzance a tvoří ho tři bazény. Geotermální je jeden z nich, další jsou klasický plavecký a dětský, píše Daily Mail.

Poprvé se o výstavbě geotermálního bazénu mluvilo už před deseti lety, kdy s návrhem přišel bratr někdejšího ředitele areálu Jubilee Pool Martin Nixon. Ten vyzkoušel koupání v geotermálních pramenech Nového Zélandu a chtěl obdobný zážitek přinést i lidem z Cornwallu, které v bazénech často trápila studená voda.

U islandského Reykjavíku se otevře nová geotermální laguna

Cestování

Nový geotermální přírůstek ke koupališti bude moct být otevřen celoročně, má kapacitu 50 lidí. Aktuálně je však maximální počet plavců snížen na 15 kvůli koronavirovým opatřením.

„Systém operuje tak, že extrahuje teplou vodu z geotermálního zdroje a vhání ji do bazénu pomocí pump, zatímco studená voda putuje zpět do země,“ nastínili fungování bazénu na oficiálních stránkách koupaliště. „Veškerá energie pochází z našeho geotermálního zdroje,“ píše se dále na stránkách s tím, že uhlíková stopa je velmi nízká.

Provozovatel připouští, že ačkoli jde o první geotermální lido ve Velké Británii, geotermální koupele si dopřávali už Římané před dvěma tisíci lety v anglickém městě Bath. Tamní lázně si mohou turisté prohlédnout dodnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám