Hlavní obsah

Zámek Nová Horka vstává z mrtvých

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studénka

Zámek Nová Horka ve stejnojmenné místní části Studénky na Novojičínsku se po mnoha desetiletích konečně dočkal zásadní obnovy a důstojného využití. V neděli zde byl po první etapě rekonstrukce otevřen prohlídkový okruh v dolním podlaží.

Foto: Právo

V salla terreně byla zrestaurovaná monumentální stopní freska.

Článek

Rozsáhlou rekonstrukcí, která zatím přišla na 70 milionů, prošlo první podlaží zámku včetně zámecké kaple, komplex dostal novou fasádu a úpravami prošel i zámecký park.

Ze zámku v podstatě zmizelo vše, co nebylo původní. Budova, jejímž vlastníkem se před několika lety stal Moravskoslezský kraj a která v minulosti sloužila například jako ústav pro duševně nemocné ženy, tak nyní může přivítat první turisty. Až do konce října jsou prohlídky zdarma.

Chátrající zámek v Brandýse nad Orlicí dostal novou šanci

Cestování

„Kromě toho, že se návštěvníci seznámí s nejvýznamnějšími členy rodu Vetterů, kteří se v minulosti zasloužili o monumentální barokní přestavbu, si mohou prohlédnout i nejvýznamnější části zámku. První z nich je restaurovaná monumentální stropní freska. Malba oslavuje pět lidských smyslů a zároveň zobrazuje střídání ročních období a zachycuje také živly, jako jsou voda, oheň, země a vzduch,“ uvedl ředitel Zdeněk Orlita, ředitel Muzea Novojičínska, pod jehož správu zámek spadá.

Další chloubou zrekonstruovaného zámku je zámecká kaple. „Ta je vybavena původním mobiliářem, ale i exponáty ze sbírek našeho muzea, například kompletem barokních soch pocházejících z kostelíka Nejsvětější trojice v Klimkovicích, a také restaurovaným oltářem z kaple již neexistujícího zámku v Odrách,“ dodal ředitel.

Velkou chloubou zrekonstruovaného zámku je i kaple, kde je v plánu pořádání koncertů.

Po dlouhých letech se pak na Novou Horku vrátila původní knihovna, která obsahuje sbírku cestopisů, astrologické spisy, ale i kuchařky a beletrii. „Tato rozsáhlá sbírka čítá svazky od první čtvrtiny 16. století do poloviny 20. století,“ řekl Zdeněk Orlita.

Na stropní klenbu knihovny se pak promítají animace, které vznikly na Fakultě umění Ostravské univerzity. Dalším lákadlem je i nově zrestaurovaný původní nábytek či porcelán zdobený liliemi odkazující na rod Vetterů.

„Velká investice byla nevyhnutelná a jsem rád, že se do těchto prostor vrátila noblesa a krása. Stálá expozice zámku propojuje historické sbírky s přírodovědnými a lidé se mohou těšit na bohatý kulturní program,“ doplnil náměstek hejtmana Lukáš Curylo (KDU-ČSL) s tím, že v plánu jsou zejména koncerty v zámecké kapli.

Už v neděli se zde uskutečnil první, když nádherný prostor rozeznělo Bennewitzovo kvarteto v rámci Svatováclavského hudebního festivalu.

Návštěvnost Sněžky trhala rekordy

Cestování

Reklama

Související články

Lipensko zažilo rekordní sezonu

Podnikatelé na Lipensku mají za sebou rekordní prázdninovou sezonu. Na rozdíl od minulých let dominovali mezi turisty výhradně Češi a řada provozovatelů si...

Výběr článků

Načítám