Hlavní obsah

Tuzemské památky nabízejí pestrý program i po prázdninách

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se začátkem školního roku rozhodně neskončila turistická sezona na hradech a zámcích. V září mají otevřeno v klasickém provozu, tedy každý den kromě pondělků, poté budou až do zimy přístupné vždy o víkendech.

Foto: NPÚ

Šermířská skupina Bibus Spiritus představí na hradě Veveří scénku se smrtí slavného vojevůdce Albrechta z Valdštejna.

Článek

Kasteláni z jižní Moravy hlásí v souvislosti s koronavirem ve srovnání s loňskem zhruba o třetinu nižší návštěvnost. Nepříznivé statistiky jim vylepší připravované koncerty, výstavy, prezentace květin a divadelní vystoupení.

Zámek ve Valticích na Břeclavsku až do konce září pořádá netradiční večerní prohlídky s degustací vína

Například zámek v Rájci na Blanensku pozve v tomto týdnu milovníky květin na výstavu svých jiřinek. Pravidelně na ni přijíždějí zástupy lidí. V zámecké kapli lze až do října obdivovat dřevořezby Jiřího Netíka, jeho manželky Martiny a syna Mikuláše. Hudbě bude patřit pátek 18. září, kdy návštěvníkům zahraje Felix Slováček.

Šermíři ztvární Valdštejna

„Koronavirus nám vstoupil do naší nejoblíbenější akce, a to výstavy kamélií. Ten úbytek turistů v souvislosti s ním už letos nejsme schopni dohnat,“ řekla Právu rájecká kastelánka Jana Kopecká.

Díky vstupnému zdarma se na Karlovarsku zdvojnásobily návštěvy muzeí a galerií

Česko

Sídlo moravských markrabat, jímž je hrad Veveří, tyčící se nad Brněnskou přehradou, potěší zejména milovníky napětí. Tuto sobotu a neděli obsadí nádvoří jeho Příhrádku skupina scénického šermu Bibus Spiritus s představením Valdštejnova smrt.

Diváci se mohou těšit na vystoupení, v němž představí pozoruhodný příběh Albrechta z Valdštejna (1583–1634), který coby válečník vystoupal až na vrchol moci a nikdy neztratil žádnou bitvu. Nakonec byl poražen závistí svých vlastních spojenců, což napovídá, že se dostane i na šermířské souboje.

Hradem Krakovec provází žena z věznice

Cestování

V zámku Bučovice na Vyškovsku, který je renesanční perlou Moravy, se mohou návštěvníci těšit na 24. října, kdy se v něm uskuteční festival neprofesionálních orchestrů. V Lednici na Břeclavsku se již připravují adventní koncerty. První bude 5. prosince a zazpívá na něm sopranistka Karolína Cingrošová Žmolíková. Zámek má nadále otevřený palmový skleník.

Víno, divadlo i bobtailové

Asi nejbohatší nabídku akcí má zámek ve Valticích na Břeclavsku. Až do konce září pořádá od 16.30 netradiční večerní prohlídky zámku s degustací vína.

V pátek se bude na dvoře zámku konat posezení u cimbálu. Tuto sobotu obsadí zámek chovatelé bobtailů, kteří budou mít v jeho zahradě klubovou a speciální výstavu. Zrekonstruované barokní valtické divadlo připravuje také pohádku Trampoty sedláka Stoklasy a na poslední sobotu v září inscenaci Zdravý nemocný od Moliéra. Ve stejný den bude v kapli varhanní koncert.

Romantický zámek v Lešné vytvořil základy nejnavštěvovanějšího místa na Moravě, zlínské zoo

Tipy na výlety

Za výlet určitě stojí cesta do Vranova nad Dyjí, kde se opravuje zámecká věž. Sice je ještě obehnána lešením, již ji ale zdobí vlajka České republiky. Věž bude od příští sezony trvale zpřístupněna veřejnosti. Poprvé se na ni skupinka turistů podívala o předminulé sobotě.

„Chtěli jsme jen otestovat, jaké to bude, až bude v provozu. Turisté musí počkat do dubna. Oba prohlídkové okruhy ale máme otevřeny,“ řekl Právu vranovský kastelán Radek Ryšavý.

Reklama

Výběr článků

Načítám