Hlavní obsah

Za rytíři a středověkem na největší festival v maďarském Visegrádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lid prostý dělný, šlechtici, rytíři, pážata, vlajkonoši, potulní mniši i nejvyšší klér, kováři a další řemeslníci, středověké tance, hudba historická i jako vystřižená z filmů fantasy, monumentální rytířské zápasy, průvod s pochodněmi. To vše nabízí největší středověký festival v Maďarsku, konaný v kulisách krásné přírody Podunají v červenci ve Visegrádu.

Foto: Thomas Kulidakis, Novinky

K 700. výročí královského města Visegrádu byla odhalena socha krále Roberta z Anjou.

Článek

„Každý rok zde máme tisíc účinkujících a kolem 30 tisíc návštěvníků,“ říká starosta města Dénes Eory. Mezi vystupujícími jsou kromě Maďarů také Češi, Slováci, Poláci i soubory z Itálie, Rumunska, Slovinska, Srbska či Německa.

Několikrát denně se koná průvod do hlavního místa konání, středověkého paláce Visegrádu, který stojí sám o sobě za vidění. Před očima přítomných postávajících u cesty nebo sedících v kavárně či restauraci defiluje zdánlivě nekonečné množství lidí v dobových krojích napříč vrstvami feudální společnosti. Krále a královnu doprovází nezbytný šašek, k vidění jsou koně, žebřiňáky, krásné róby a všechny druhy středověkých ozbrojenců.

„Je to tady super, přijeli jsme s partou přátel, kteří vystupují. Manžel se měl účastnit také, ale nakonec nemůže, protože ještě nemá správnou zbroj. Doufáme, že si odveze nějakou odtud. Jezdíme sem rádi, také se nám líbí, že ceny jsou jako u nás, mnohdy i nižší,“ říkají Jana a Jan z Ostravy, kteří přijeli i s malým dítětem. „Není to hraní rolí jenom jako, ale opravdové souboje,“ vysvětluje Jan.

Foto: Thomas Kulidakis, Novinky

Vzhůru na jeden z turnajů!

Budapešť je město, kde skutečnost obvykle předčí očekávání

Cestování

Na místě se celý víkend koná několik turnajů, mezi nimi i o pohár českého krále. Skutečně masová bitva uzavírá program každého klání. Při něm jsou k vidění mimo jiné ukázky lukostřelby vestoje i na koni, osobní bitvy. Souboj s dřevci se koná jen při denním programu, večerní obsahuje náhradou dechberoucí umění s ohněm a jiskrami.

Turnaje jsou zlatý hřeb

Kromě hlavního programu a stánků v okolí paláce je dobré navštívit hrad na kopci a Šalamounovu věž. Z obou je krásný pohled na krásy přírody a klikatícího se evropského veletoku. Vevnitř několik expozic, na nádvořích opět středověké tance, bitvy, dobové kostýmy.

Foto: Thomas Kulidakis, Novinky

Středověké tance potěší oko i duši.

„Ocitli jsme se tady náhodou. Ubytovali jsme se v Ostřihomi, vyrážíme na výlety kolem Dunaje – a najednou tento krásný středověký festival. Užili jsme si tak přírodu i ojedinělou akci,“ usmívají se spokojeně Jana a Ondřej z Brna, odkud vyvezli i své dvě malé ratolesti.

Samotné turnaje jsou zlatý hřeb, který by neměl nikomu ujít. Jen je třeba zvážit účast s malými dětmi a zvířaty. O původu a pravdivosti rčení „rána jako z děla“ se dá přesvědčit přímo na kolbišti.

Případný návštěvník z České republiky by měl zvážit cestu. Ta velmi dobrá a znalými situace využívaná vede po slovenské straně Dunaje, ideálně přes Štúrovo. Za hraničním mostem je krásná citadela Ostřihomi a dále je možné jet po maďarské straně kolem řeky po kvalitní okresce bez nutnosti překračovat hory od maďarské dálnice.

Jak festival vypadá, se podívejte v naší fotogalerii z letošního ročníku. Léto přeje středověkým radovánkám a návštěva středověké akce ve Visegrádu rozhodně stojí za zvážení i za rok.

Za hranice Budapešti. Prozkoumejte turistické klenoty Visegrádu a Szentendre

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Maďarska

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám