Hlavní obsah

Za krádeže kamenů z pláže pokuta i 30 tisíc, varují ve Walesu

Novinky, mšv

Návštěvníci populární pláže Amroth v západním Walesu byli varováni, že jim za odnášení kamenů může hrozit vysoká pokuta. Upozorňují na to cedule, které tam podle všeho umístil anonymní ochránce přírody, informace na nich uvedené jsou nicméně pravdivé. Odnášení oblázků či písku z pláží může mít značný environmentální dopad, uvádí server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Amroth se nachází na západním pobřeží Walesu.

Článek

Cedule návštěvníky pláže, která se nachází v hrabství Pembrokeshire, informují, že jim může hrozit za krádeže oblázků postih. „Kameny na této pláži jsou přirozenou ochranou. Jejich odnášení je trestný čin a pachatelé mohou být hnáni k trestnímu řízení,“ píše se na cedulích.

Podle britského zákona o ochraně pobřeží z roku 1949 hrozí za odnášení kamenů z veřejných pláží pokuta až 1000 liber, v přepočtu skoro 30 000 korun. Rada hrabství Pembrokeshire nicméně uvedla, že cedule nejsou jejím dílem, jinak by byly v několika jazycích, ne jen v angličtině.

Globální problém

Problém s odnášením oblázků neřeší jen v Pembrokeshire. Loni úřad obce St Gennys v anglickém Cornwallu pohrozil jistému turistovi žalobou v případě, že zcizené kameny nevrátí. Ten tak nakonec skutečně učinil, protože se obával případného postihu.

Krádežemi oblázků se zabývají také v Řecku, konkrétně na ostrově Skiathos a tamní pláži Lalaria. Odnášení kamenů může dramaticky přispívat ke změnám v krajině, erozi, při bouřích také hrozí záplavy. Oblázky fungují totiž jako jakási přirozená ochrana před vodou. Kdo bude při odnášení přistižen, koleduje si o pokutu kolem 25 000 korun.

Písek si turisté zase jednu dobu hojně odváželi ze sardinských pláží — stejně jako oblázky nebo mušle, přestože to zákon zakazuje. V takovém případě je postihem pokuta ve výši od 500 do 3000 eur (12 900 až 77 000 korun). Od krádeží kamenů zrazují i různé environmentální organizace, například Světový fond na ochranu přírody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám