Hlavní obsah

Turista ukradl oblázky z pláže v Cornwallu. Pod pohrůžkou žaloby je vrátil

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky kilometrů musel ujet nejmenovaný turista, aby vrátil oblázky na pláž, z níž je sebral. Úřad obce St Gennys v Cornwallu mu totiž pohrozil žalobou v případě, že tak neuničí. A není to první případ, kdy byli návštěvníci upozorněni na možnost trestního stíhání, pokud budou kameny krást. Odnášet si oblázky je totiž v Británii zakázáno zákonem.

Foto: Profimedia.cz

Krádeže oblázků na pláži u Crackington Havenu nejsou ojedinělé.

Článek

Radnice na jmenovaný zákon z roku 1949 o ochraně pobřeží upozorňuje několika varovnými cedulemi, které nechala vyvěsit poté, co si turisté stěžovali na výhrůžky žalobami. Kdo bude při krádeži kamenů přistižen, hrozí mu pokuta až 1000 liber (28 350 korun).

„Ti, kdo zažili povodně před pár lety, vědí, jaké škody dokáže napáchat voda. Když nebudou oblázky, každá bouře bude pro oblast zničující,“ uvedl pro britský server Telegraph Berry Jordan z farnosti v St Gennys. Identitu provinilce, který se s „lupem“ vrátil zpět, aby nečelil trestnímu stíhání, ovšem kvůli citlivosti údajů neuvedl.

Ohavné, komentují cedule místní

Přestože oblast kolem St Gennys a vedlejší obce Crackington Haven zažila podobných incidentů už několik, kritici tvrdí, že cedule jsou ošklivé a zbytečně kazí prostředí pitoreskní pláže. „Je to ostuda. Ten problém musí být skutečně značný, když teď pláže hyzdí velká červenožlutá cedule s výhrůžkou žaloby,“ komentovala postup úřadu místní umělkyně Jen Dixonová.

Přidaly se i další hlasy, které volají, jak jsou cedule ohavné a že mít jich kolem jedné pláže tolik je autoritářské. Dvě ze čtyř varovných cedulí proto nechal úřad pod nátlakem odstranit. „Zaslechla jsem návštěvníky, kteří šli na pláž, jak říkali, že cedule působí velmi agresivně,“ uvedla Lisa Wardová, která žije v Crackington Havenu.

Rada Cornwallu, která vlastní a spravuje na 57 pláží v hrabství, se ovšem brání. Krádež oblázků podle ní může působit nevinně, ale ve výsledku jde o vážnou věc. „Každý rok navštíví pláže v Cornwallu tisíce turistů. Když si každý odnese kámen, bude to mít nedozírné následky na prostředí, přispěje to k erozi, zmizí přirozené bariéry při záplavách,“ uvedl mluvčí rady.

V jihozápadní Anglii jsou cedule už druhým opatřením, kterým se úřady snaží zabránit krádežím přírodních objektů. Před třemi lety se ve veřejných parcích čipovaly rostliny, protože je lidé trhali a odnášeli si je.

Na italské Sardinii zase bojují s turisty, kteří si z ostrova odvážejí písek. Za krádeže hrozí vysoké pokuty. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám