Hlavní obsah

Z Ruska do Číny za osm minut. Chystá se první přeshraniční lanovka

Novinky, mšv

Cesta z Ruska do Číny bude v budoucnu mnohem hezčí. A jednodušší. Tedy minimálně mezi městy Chej-che a Blagověščensk, které má spojit údajně první přeshraniční lanovka na světě. Mimo praktického účelu bude plnit také roli turistické zajímavosti, jež lidem nabídne výhledy na řeku Amur, přes kterou povede, z ptačí perspektivy. Píše o tom server CNN.

Z Ruska do Číny povede lanovkaVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Vzdálenost mezi městy se smrskne na pouhých sedm a půl minuty cesty, reálná jízda lanovkou zabere tři a půl minuty. Každá z kabin pojme až 60 pasažérů, nebude chybět ani extra prostor pro zavazadla. Odjíždět se bude každou čtvrthodinu.

Lanovku a nástupní terminál v Blagověščensku navrhne nizozemská architektonická společnost UNStudio. Budova bude mít několik pater i s vyhlídkovou plošinou směrem k řece Amur.

Foto: UNStudio

Lanovka spojí města Chej-che a Blagověščensk.

Součástí budou také terasy a plošiny se zelení, zahradou a restaurací. „Už z dálky uvidí cestující pamětihodnou stavbu, jak vzhlíží směrem k Chej-che,“ uvedla ruská konzultační společnost Strelka KB, která pomáhá s realizací projektu.

Spojit země a kultury

Zakladatel a šéf UNStudio Ben van Berkel řekl, že půjde o vůbec první lanovku na světě, která spojí dva národy a kultury. „Lanovky jsou novým typem veřejné dopravy, která je udržitelná, extrémně rychlá, spolehlivá a účinná. Přestože se primárně jedná o pragmatické řešení, jde také o velmi sympatický způsob přepravy, jenž nám umožňuje spatřit města ve zcela nové perspektivě,“ doplnil van Berkel.

Foto: Mapy.cz, Novinky

Mezi ruským městem Blagověščensk a čínským Chej-che povede lanovka.

Projekt na stavbu přeshraniční lanovky mezi Chej-che a Blagověščenskem je už v pohybu. Přestože může design doznat ještě nějakých změn, očekává se, že stavba lanovky i jejích terminálů započne v roce 2020.

Společnost UNStudio není v tvorbě lanovek žádným zelenáčem. Vyprojektovala je už například pro švédský Göteborg či hlavní město Nizozemska Amsterdam.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám