Hlavní obsah

Z legendární francouzské památky se stal ostrov přístupný pouze lodí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo by neznal idylický obrázek Mont Saint-Michel, nejnavštěvovanější francouzské památky mimo Paříž. Hora sv. Michala s opatstvím a vesnicí pod ní svou jedinečnou atmosférou láká nejen poutníky už více než tisíc let. A díky velkému projektu obnovy přirozeného prostředí se Mont Saint-Michel během přílivu opět mění v ostrov, který jakoby levituje na vodní hladině a někdy je přístupný pouze po vodě.

Nejvyšší příliv v roce změnil Mont Saint-Michel v ostrov dostupný pouze lodíVideo: Reuters

 
Článek

Středověcí mniši si jako své sídlo kdysi vybrali Mont Saint-Michel právě díky specifické poloze v zálivu, který během přílivu zaplavuje oceán. V důsledku stavby náspu dokončeného roku 1879, spojujícího památku s pevninou, a dalších faktorů však začal být status ostrova ohrožen, protože usazování písku a zanášení říčním bahnem začalo měnit křehký ekosystém oblasti.

Násep byl proto v roce 2014 nahrazen moderním mostem, který nebrání proudění vody. Už o pár let dříve byl oznámen i megalomanský projekt vybudování přehrady na řece Couesnon, která dodá říční vodě dostatek síly, aby ze zátoky vytlačila hromadící se bahno dál do moře. Že se záměr podařil, deklaroval francouzský prezident Emmanuel Macron loni během oslav tisíciletí opatství Saint-Michel.

Do opatství jen lodí

Památka, zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO, byla v úterý kompletně obklopena vodou. Turisté tak mohli zažít nevšední úkaz, kdy příliv dosáhl nejvyššího bodu a vody Lamanšského průlivu kompletně zaplavily most. Jediná možnost, jak se na Horu sv. Michala dostat, tak byla lodí po vodě, uvedla agentura Reuters.

Hladina vody okolo 80 metrů vysokého žulového ostrova se díky přílivu mění až o 15 metrů, za odlivu lze po písku přejít k opatství v Normandii na západě Francie suchou nohou. Jedinečné prostředí a dechberoucí výhledy lákají do Mont Saint-Michel dva miliony turistů ročně.

Jak může pařížský syndrom zničit dovolenou

Cestování

Beznaděj nájemníků v Paříži. Kvůli olympiádě musejí ustoupit turistům

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Cestovní kanceláře a agentury

Reklama

Výběr článků

Načítám