Hlavní obsah

Z dvoupatrového proskleného mostu v Číně se turistům zatočí hlava

V Číně mají slabost pro prosklené mosty. Jedním z posledních přírůstků do této početné rodiny je Ruyi Bridge, který zaujme už svým neobvyklým vzhledem. Je totiž dvoupatrový a jeho střední část připomíná šroubovici DNA. Nevšedně vypadající most se už stačil stát vyhledávanou turistickou atrakcí.

Foto: Profimedia.cz

Most připomíná šroubovici DNA, tvarem má ovšem odkazovat k ceremoniálnímu žezlu ruyi.

Článek

Plány na stavbu se podle serveru LadBible objevily už v roce 2017. Samotný most, jenž se nachází v provincii Če-ťiang, se však zpřístupnil až loni. Je dlouhý sto metrů a stačil se už stát vyhledávanou turistickou atrakcí. Od otevření ho navštívilo více než 200 tisíc lidí.

Mnoho z nich přitom nejprve nevěřilo, že je most kvůli svému neobvyklému tvaru skutečný. I naživo působí stavba surreálně. Podle společnosti, která za stavbou stojí, si návštěvníci odnesou jedinečný zážitek. „Svým solidním a zároveň jemným tvarem perfektně zapadá do okolní scenérie,“ uvedla společnost.

Foto: Profimedia.cz

Most se nachází ve výšce zhruba 140 metrů.

Server Daily Mail s odvoláním na portál Arquitectura Viva píše, že konstruktérem mostu byl Che Jün-čchang, jenž navrhnul také Pekingský národní stadion pro olympijské hry v roce 2008.

Most má ve skutečnosti připomínat tvar takzvaného ruyi, ceremoniálního žezla, které zároveň symbolizuje sílu a štěstí a používá se jako talisman. Většina mostu je navíc prosklená, vyjma nejvyššího oblouku, návštěvníci tak mohou otestovat svou odvahu. „Turisté si mohou ze spodní části mostu pořídit fotky,“ konstatuje místní průvodkyně Li Šuang-jingová a dodává, že se most nachází ve výšce zhruba 140 metrů.

Ruyi Bridge je zajímavý pro svůj design, svými rozměry však rekordní není. Nejdelší prosklený most se v Číně nachází v oblasti Lien-čou a měří přes 526 metrů.

Čínský hotel si vysloužil kritiku kvůli výběhu s ledními medvědy

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám