Hlavní obsah

Výlet pro nejbohatší: S výhledem na planetu Zemi ze záchodového prkénka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé potřeby zůstávají totožné, ať už cestujete kamkoli. A návštěva toalety je po čase stejně nezbytná v autobuse jako ve vesmírné lodi. Projekt kosmického balonu Neptun byl představen už před časem. Nyní ale designéři odtajnili návrhy prvních „vesmírných lázní“, v nichž budou cestující vykonávat potřebu se skutečně spektakulárním výhledem.

Vůbec první „vesmírné lázně“ jsou krycím názvem pro toaletu. Má však luxusní výhled.Video: AP

 
Článek

Říká se, že svět je malý. A společnost Space Perspective to vzala doslova. Cestovatelům, kterým nestačí možnost poznávání bezmála dvou set světových zemí, už v roce 2020 představila projekt kosmického salonku Neptun, který zájemce přepraví „na okraj vesmíru“.

Neptun má být nápadnou kosmickou lodí ve stylu balonu, kde bude moci až osm pasažérů v příjemném prostředí popíjet koktejly s výhledem na vzdalující se Zemi. Nemůže tak chybět komfortní posezení či menší bar, ale ani živé květiny, aby se cestující cítili co nejpříjemněji.

Na šestihodinových letech v ceně blížící se třem milionům korun se turisté vznesou do výšky asi 30 kilometrů, odkud má být dobře vidět zakřivení Země i vesmírná temnota. První cesta by se měla uskutečnit do konce roku 2024 a letenky si už zakoupilo 1650 zákazníků.

Honosně nazvaná toaleta

A protože šest hodin zpestřených nějakým tím koktejlem je dlouhá doba, nemohou v unikátním dopravním prostředku chybět „první vesmírné lázně“, jak uvedl server Luxurylaunches.

Nepředstavujte si ale vířivky, lehátka a maséry ve stejnokroji s planetami. Jedná se o výrazně skromnější místnost. Na okraji vesmíru jde ale přece jen o neoddiskutovatelný luxus.

Foto: AP

Toaleta s tím nejlepším výhledem?

„Bylo nutné, aby to působilo jako příjemné útočiště. Objevitelé shledají toto prostředí uklidňujícím a bezpečným, nejsou v něm žádné ostré hrany, což pomáhá atmosféře a vytváří přívětivé prostředí. V praktické rovině design se snadno omyvatelnými povrchy podporuje čistotu, měkké komponenty a zeleň zase pomáhají kontrolovat hluk a pachy,“ uvedla hlavní designérka vesmírných lázní Isabella Traniová.

První vesmírné lázně jsou v podstatě dobře osvětlenou kapslovou toaletou s tím nejspektakulárnějším výhledem přímo ze záchodového prkénka potaženého plyšem. V malé designové místnosti nechybí živá zeleň, luxusní doplňky ani wifi připojení. Třeba kdyby cestující chtěli sdílet toaletní selfie fotografii s planetou Zemí v pozadí.

Evropskou destinací roku je Portugalsko, uzmulo i mnoho vedlejších cen

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám