Hlavní obsah

Výlet guletou podél tureckých břehů, které turisté zatím neobjevili

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V tiché zátoce na pobřeží Lýkie leží malebně ukryté město Kas, které je bývalým rybářským městečkem, jež dosud zůstalo uchráněno před masovým turismem a dýchá původní atmosférou. Z idylického přístavu vyplouvají modře natřené jachty do křišťálově tyrkysových vln, většinou k jedné z nespočetných krásných pláží s bílým pískem v okolí.

Foto: Profimedia.cz

V nejbližším okolí se nacházejí čtyři desítky lokalit, které opravdu stojí za to vidět: skalní útesy, příkré stěny, kaňony, jeskyně stejně jako vraky lodí a pestrá mořská fauna a flóra.

Článek

Nejen jachtaři si však užijí na lykijském pobřeží své – Kas získává stále více popularity i mezi potápěči. V nejbližším okolí se nacházejí čtyři desítky lokalit, které opravdu stojí za to vidět: skalní útesy, příkré stěny, kaňony a jeskyně, stejně jako vraky lodí a pestrá mořská fauna a flóra.

Foto: Profimedia.cz

Gulety v přístavu v Antalyi

Jedinečný design tureckého plavidla gulety spojuje tradici v propojení s praxí a s odpočinkovým stylem, který charakterizuje celou vaši dovolenou na moři. Před mnoha lety se tento typ lodi se širokou palubou používal při lovu ryb a přepravě nákladů. Dnes slouží především jako prostorná obytná loď.

Tato velká, dřevěná, komfortně vybavená plavidla stavějí především v loděnicích v Bodrumu, Bozburunu, Marmarisu a Istanbulu. Je v nich místo pro 8–12 lidí, kteří se mohou usadit v kajutách pro 1–4 osoby.

Na rozdíl od výletních plaveb na obrovských oceánských parnících poskytují gulety možnost objevovat skryté zátoky a malé přístavy a naplánovat si plavbu podle sebe. Právě malé přístavy a kotviště vytvářejí většinou intimnější atmosféru a osobnější ráz života na pobřeží, což na velkých lodích určitě nezažijete.

Homérova Smyrna

Perla Egejského moře, jak Turci s láskou nazývají město Izmir, leží u velkého zálivu plného lodí a jachet. Třetí největší město Turecka bylo založeno tři tisíciletí před Kristem. Staří Řekové mu dali jméno Smyrna a podle některých historických pramenů se tam narodil básník Homér. Město je obklopeno horami, tvoří ho kosmopolitní a živé prostředí plné trhů, galerií, divadel a četných historických míst. Jachtařský přístav Levent je ideálním výchozím bodem pro plavbu okolo zálivu Izmiru.

Foto: Profimedia.cz

Proti jiným středomořským zemím byly pobřežní oblasti v Turecku již v 80. letech chráněny před přehnanou zástavbou – často jsou proto bez silničního spojení a dosažitelné pouze po vodě. Jachtaři se dostanou do neporušené krajiny, která ve stejné podobě existuje stovky let.

Cesta do antiky

Nikde v Evropě nebudete mít příležitost připlout tak blízko k místům antických vykopávek jako na tureckém jižním pobřeží. Opravdovým skvostem antiky je město Efez, které bylo již za časů apoštola Pavla největším městem Malé Asie. Nejblíže položená marina je Kusadasi Setur, vzdálená necelých 18 km.

Foto: Profimedia.cz

Antické památky najdeme v hojném množství i na pobřeží, které přiléhá k populární turecké riviéře. Od Antalye dál na východ jsou při pobřeží např. místa jako Side, Perge, nebo Aspendos, v nichž mohou návštěvníci rovněž obdivovat antické amfiteátry a další památky.

Reklama

Související témata:

Související články

V Egyptě si turisty hýčkají

Koncem ledna Egyptem otřásla revoluce, která završila třicetileté období vlády prezidenta Husního Mubáraka. Jak to v Egyptě vypadá několik týdnů po převratu?...

Tunisko vábí zpět ztracené turisty, musí

Pouhých pár desítek metrů od míst, odkud z pološera podzemí vybíhali do oslňujícího slunce gladiátoři jdoucí na smrt, by jindy touto dobou bojovali řidiči...

Výběr článků

Načítám