Hlavní obsah

Vyhněte se davům. Navštivte vesnice, o kterých jste zřejmě nikdy neslyšeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zmírnit masový turismus. To je cílem Světové organizace cestovního ruchu (UNWTO), která sestavila seznam 32 veskrze neznámých obcí a vesnic, jež by neměly v letošním roce uniknout pozornosti cestovatelů. Výběr je skutečně pestrý, zohledňuje místa napříč 18 zeměmi, včetně Peru, Jižní Koreje, Turecka, Rakouska či Španělska.

Foto: Profimedia.cz

Portugalská obec Castelo Novo je jedním z míst, na která by se letos měli cestovatelé zaměřit.

Článek

Seznam Best Tourism Villages podle UNWTO vyzdvihuje místa, kde jsou stále zachovány kultura a tradice a na davy lidí tu na rozdíl od velkých měst a význačných turistických cílů nenarazíte. Výsledných 32 vesnic a obcí bylo vybráno z celkem 136 zástupců nominovaných členskými státy UNWTO, píše Independent.

Mezi vítězi jsou například vesnice Raqchi v Peru, Creel v Mexiku či Birgi v Turecku. Známějšími obcemi, minimálně pro Čechy, jsou rakouské Zell am See či Wagrain anebo slovinská obec Bohinj. Neotřelým místem k návštěvě může být také marocká berberská vesnice Elkhorbat, která se pyšní opevněním z 19. století.

Kompletní seznam vesnic, které byste neměli v letošním roce minout, najdete zde. Nachází se mezi nimi i zástupce z Číny, Etiopie, Ekvádoru, Portugalska, Švýcarska či Vietnamu.

Podle generálního tajemníka UNWTO Zuraba Pololikašviliho je seznam neokoukaných obcí ukázkou toho, že rozvíjející se ekonomika a zajímavé příležitosti nejsou jen otázkou velkých měst. „Výběr upozorňuje na venkovské destinace, pro něž je cestovní ruch motorem k rozvoji a novým pracovním místům, a které zároveň zachovávají místní hodnoty,“ doplnila organizace.

Pět nejkrásnějších švýcarských vesniček

Cestování

Může se vám hodit na Firmy: Cestovní kanceláře a agentury

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám