Hlavní obsah

Vyhlídka na Babím lomu snad už v létě

Na počátku letních prázdnin by se měla znovu otevřít historická rozhledna Babí lom u Lelekovic, která patří v oblasti na sever od Brna k nejznámějším turistickým cílům. Věž, z níž lze vidět i hrad Špilberk, tyčící se nad moravskou metropolí, loni oslavila již šedesáté výročí od svého vzniku. Objekt potřeboval rekonstrukci. Oprava přijde na dva miliony korun.

Foto: OÚ Lelekovice

Rozhledna Babí lom, která se nyní opravuje.

Článek

Práce jsou kvůli členitému terénu náročné. Nejsložitější je přeprava stavebního materiálu k rozhledně. Věž stojí na strmém skalním ostrohu ve výšce 521 metrů nad mořem a lze z ní dohlédnout až na lesy Drahanské vrchoviny daleko na severu.

K rozhledně se dostávají turisté po úzké stezičce mezi rozeklanými kameny. Nelze k ní najet autem. Materiál je možné složit asi 120 metrů od objektu. Prostor dělí od věže přibližně třicetimetrové převýšení.

Zámek Opočno poprvé zpřístupní druhé patro

Tipy na výlety

„Dostat nahoru všechno to, co je potřebné, je pořádná fuška. Zedníci si dělají jednoduchou lanovku na vytahování materiálu. Mnohé věci je nutné postaru vynést tak, jak to dělali naši předci, kteří rozhlednu postavili,“ řekl Právu lelekovický starosta Aleš Mikauš (nez.)

Nemohou se dočkat

Objekt se uzavřel pro turisty loni v červenci. Práce šly plynule až do příchodu mrazů, kdy se musely zastavit. Zbývá omítnout budovy, obnovit nátěry, položit dlažbu, na věži budou pracovat zámečníci. Ukázalo se navíc, že sanaci potřebovala také ocelová výztuha budovy.

„Lidé už se nemohou znovuotevření věže dočkat. Neustále odpovídám na nějaké mailové dotazy s tím, kdy už to bude. Uděláme vše pro to, abychom se u rozhledny v červnu sešli a přiťukli naší věži pomyslně na zdraví,“ dodal starosta.

Kam na výlet v Brně a okolí? Hrady, muzea, jeskyně, procházky a další tipy

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám