Hlavní obsah

Voskový Putin čelil útokům turistů. Z pařížského muzea ho nechali odstranit

Muzeum voskových figurín Grévin v Paříži odstranilo ze své expozice sochu ruského prezidenta Vladimira Putina na protest proti ruské invazi na Ukrajinu. Sochu navíc během víkendu poničili návštěvníci muzea. Figurína se teď na neurčito přesouvá do depozitáře muzea, uvedl jeho ředitel Yves Delhommeau ve vysílání rozhlasové stanice France bleu.

Foto: Profimedia.cz

Muzeum odstraněním voskové sochy zároveň reaguje na ruskou invazi na Ukrajině.

Článek

„Dnes už není možné mít takovou osobnost na naší návštěvnické trase,“ řekl Delhommeau. „O víkendu čelil několika útokům návštěvníků. Byl docela dost rozcuchaný, trochu potlučený. A navíc vzhledem k současnému dění naši zaměstnanci ani my sami nemáme chuť ho každé ráno dávat do pořádku,“ dodal.

Muzeum k tak radikálnímu řešení sáhlo poprvé ve své historii. Ruský prezident stál v expozici mezi svými protějšky ze Spojených států a Číny. Nově by Putina v prezidentském triu mohl nahradit ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, naznačil ředitel muzea. Podle něj si Zelenskyj místo v expozici svým hrdinstvím zasloužil.

Vosková socha Putina pro pařížské muzeum vznikla v roce 2000. Oprava už byla nutná v roce 2014, když ji poničila aktivistka hnutí Femen, která tím vyjadřovala nesouhlas s ruskou anexí ukrajinského poloostrova Krym.

V Dubaji se veřejnosti otevřela údajně nejkrásnější budova světa

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám