Hlavní obsah

Verona zpoplatní pohled na svůj nejslavnější balkón

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do italského města Verona míří každoročně statisíce turistů. Kvůli nádhernému historickému centru a také díky nesmrtelné milostné tragédii anglického dramatika Williama Shakespeara. Jeho hrdinka Julie tam na balkóně čekala na milovaného Romea. Do dvora s balkónem ve fiktivním sídle rodiny Kapuletů v centru Verony se město rozhodlo zpoplatnit vstup, a tak se sem už turisté brzy nedostanou zdarma.

Juliin balkón ve Veroně

 
Článek

Ačkoli Shakespeare svou hru zasadil do existujícího severoitalského města Verona, konkrétní dům při psaní na mysli neměl. Přesto místní tradici udržují a turisté si mohou prohlédnout Juliin i Romeův dům.

Za vstup do sídla Kapuletových se platí šest eur (170 Kč) a nově se bude vstupné ve výši 2,5 eura (70 Kč) vybírat i za prohlídku dvora s balkónem a Juliinou sochou. Balkón patří k největším atrakcím Verony a každý rok si jej chce prohlédnout asi 1,5 miliónu lidí. Byl přitom nejspíš postaven dávno potom, co drama o nenaplněné lásce vzniklo.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Vstup na dvůr sídla smyšleného rodu Kapuletů

Ve dvoře návštěvníci najdou také obchod se suvenýry a mříže obtěžkané zámečky lásky. Abyste si sem mohli svůj zámek také připevnit, budete si muset vystát dlouhou frontu, alespoň tedy v létě během hlavní turistické sezóny. Na zdech průchodu vedoucího pod Juliin balkón si během čekání můžete prohlédnout nespočet vzkazů a podpisů, které tu zanechali návštěvníci před vámi.

Reklama

Související témata:

Související články

Turista ryl do zdi Kolosea, zaplatí tučnou pokutu

Arogantní neúctu k historické hodnotě antické památky projevil minulý týden ruský turista, když do zdi římského Kolosea začal rýt své iniciály. Částečně se mu...

Itálie: Všechny krásy lyžařského světa

Itálie je lyžařský ráj. Těší se stále většímu zájmu lyžařů z celého světa a intenzivně se rozvíjí. A to jak po stránce lyžařské, týkající se modernizace...

Výběr článků

Načítám