Hlavní obsah

Ve Vídni chtějí dávat odměny za cestování hromadnou dopravou

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volné vstupenky na koncerty, do divadla či muzeí. Takové odměny plánuje dát Vídeň těm, kteří budou namísto autem cestovat hromadnou dopravou, na kole nebo pěšky. Rakouské hlavní město chce tímto krokem přispět ke snížení škodlivin v ovzduší, píše server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Císařská rezidence Hofburg je jednou z dominant Vídně.

Článek

Vídeň koncem února představí mobilní aplikaci, která bude zaznamenávat, jakým způsobem konkrétní člověk cestuje. V případě, že si zvolí jakoukoli jinou přepravu než auto, bude odměňován body, které bude moci posléze směnit za vstupenky.

Aplikace nejprve poběží ve zkušebním režimu a bude proto přístupná pro pouhých tisíc uživatelů po dobu půl roku. Pokud bude test úspěšný, bude služba po šesti měsících přístupná všem ve Vídni. „Chceme odměnit ty, kteří přispějí ke snížení oxidu uhličitého kulturními zážitky,“ řekl lokálnímu tisku jeden z členů městské rady Peter Hanke.

Vídeň se v každoročním průzkumu americké společnosti Mercer umístila na prvním místě, co se kvality života týče, a to už podesáté v řadě. V rámci analýzy se hodnotí například míra zločinu, zdravotní péče, vzdělání, bydlení, ale i veřejná doprava. Svého prvenství se rakouská metropole vzdát nehodlá, nový systém odměn má pozici zřejmě ještě upevnit.

Turisty láká Vídeň zejména na nespočet památek. Patří mezi ně paláce Schönbrunn, Hofburg či Belveder i množství kostelů, muzeí a galerií.

Za klidem rakouského venkova. Vyrazte na víkend do Burgenlandu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám