Hlavní obsah

Ve Švédsku se otevřel nejstudenější hotel světa. U topení se v něm nezahřejete

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve švédské vesničce Jukkasjärvi otevřeli minulý týden, tak jako každý rok, Ledový hotel. Do svých chladných a fascinujících útrob láká návštěvníky už 34. rok. Tentokrát nabízí rovných 15 tematických apartmá, vstupní halu či obřadní síň; na zhotovení pracovalo 32 umělců z celého světa. Pobyt v tomto ledovém království nevyjde nijak levně a se zahřátím u krbu nepočítejte.

Foto: Asaf Kliger/Icehotel

Ledový hotel otevřel své brány už po 34. Na snímku je apartmá nazvané Torne River Anomaly.

Článek

Vizuálním pojítkem pro jednotlivá apartmá jsou letos pohádky, příroda i kulturní tradice. Hosté tu najdou například místnost, která je poctou skandinávskému zimnímu slunovratu a pohanským kostýmům, v jiných pokojích nechybí trollové, víly či bohyně čokolády, uvádí magazín Time Out.

V hotelu panuje teplota kolem minus pěti stupňů Celsia. Komu by to připadalo na mrazivé Laponsko nedostatečné, může se ještě zchladit nápojem v místním ledovém baru. V samotných apartmá pak zimomřivější návštěvníky zahřejí deky a kožešiny, stěžejní je hlavně vhodný oděv.

Pobyt v nejstudenějším hotelu světa nevyjde nikterak levně. Tři noci stojí kolem 845 eur, což je přes 20 tisíc korun. Jako každý rok bude Icehotel, na jehož stavbu se využívá led z nedaleké řeky Torne, otevřen zhruba do jara, dokud to teploty dovolí. Zájemci by proto neměli příliš dlouho s návštěvou otálet.

Podílel se i slovenský umělec

Do Ledového hotelu se každoročně vypraví na 70 tisíc hostů z celého světa, uvádí podnik v tiskových materiálech. O práci při tvorbě budovy, na niž se využije kolem 2500 ledových bloků, se pak uchází zhruba 200 mezinárodních umělců, jen hrstce se však poštěstí některé z místností skutečně vymodelovat.

„Jsme nadšeni z toho, že jsme tento rok spolupracovali s 32 umělci ze 14 zemí, někteří jsou s námi už dvě dekády, pro jiné to bylo jejich poprvé. I díky tomu je Icehotel i po 34 letech stále unikátní a vzrušující,“ míní kreativní ředitel Luca Roncoroni.

Letošní umělci pocházejí mimo jiné ze Švédska, Japonska, Kanady, Nizozemska, ale i ze Slovenska. To zastupuje Lukas Petko, který vytvořil místnost nazvanou Obscura.

Restaurace ve tvaru létajícího talíře je hitem. Sedí na vlnách uprostřed fjordu

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám