Hlavní obsah

Vánoční tradice přiblíží některá muzea už v listopadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středočeská města připravila pro letošní advent bohatý program, nabídnou osvědčené akce i novinky. Například v Nymburce letos poprvé rozsvítí kromě stromu na náměstí Přemyslovců ještě další strom na sídlišti. Kolín letos přidá k adventnímu bruslení na Karlově náměstí nový fotopoint. Adventně laděný program chystá i řada památek, skanzenů a muzeí. Některé výstavy jsou k vidění už od konce listopadu.

Foto: Profimedia.cz

V Muzeu Mladoboleslavska a novostrašeckém městském muzeu začnou vánoční výstavy už příští týden.

Článek

V největším středočeském městě, Kladně, začne vánoční strom zářit 3. prosince na náměstí Starosty Pavla zhruba od 18:00. V místním kostele Nanebevzetí Panny Marie bude rozsvícení od 17:00 předcházet charitativní koncert operního pěvce Štefana Margity, výtěžek poputuje do dětských domovů v Kladně i okolí.

V Mladé Boleslavi spolu s rozsvěcením vánočního stromu na Staroměstském náměstí zahájí adventní trhy v parku Výstaviště. „Jako vždy tam po celou dobu až do konce roku budou stánky, atrakce pro děti, jízda kočárovým spřežením a denně doprovodný kulturní program,“ řekla mluvčí města Šárka Charousková.

Nalaďte se na Vánoce už v listopadu

Muzeum Mladoboleslavska zve na mladoboleslavský hrad na samostatnou vánoční výstavu pod názvem K Ježíškovi. Návštěvníkům představí i méně známé adventní zvyky.

Jeseník má vánoční strom od ženy, která ho dostala v devíti letech

Vánoce

„Některé z nich si u nás sami vyzkoušíte: přijďte si třeba vyvěštit úrodu na příští rok nebo zjistit, jak se bude jmenovat váš budoucí ženich,“ uvádí muzeum na webu. Výstava začne 28. listopadu a potrvá do 14. ledna. Na nádvoří hradu mohou lidé tradičně zanechat vzkaz na stromě přání nebo vhodit vánoční přání do Ježíškovy schránky.

V novostrašeckém městském muzeu začne 30. listopadu vánoční výstava Advent a Vánoce, potrvá do konce letošního roku.

Vánoční trhy, průvod s loučemi i betlémy

Poděbrady letos přesunou adventní trhy a většinu adventního programu z Jiřího náměstí na kolonádu. Každou adventní neděli tam na pódiu chystají koncert, na prvním zahraje například Jaroslav Uhlíř s kapelou.

V Českém Brodě na Kolínsku bude rozsvěcení vánočního stromu 3. prosince předcházet tradiční průvod světýlek. Pořadatelé letos do trasy průvodu, kterého se zúčastní kolem 2000 lidí, přidávají nová zastavení. V čele průvodu půjde městská garda s loučemi, město pro větší efekt akce na trase zhasne veřejné osvětlení.

Na mnoha místech v regionu se lidé mohou vydat za betlémy. Jejich výstavu otevřou například 18. prosince na zámku v Hořovicích. V mělnickém muzeu budou betlémy k vidění už od 17. listopadu, výstava s interaktivními prvky tam potrvá do 7. ledna.

Na originální betlémy láká i muzeum dolu Řimbaba v Bohutíně na Příbramsku nebo skanzen Březové Hory, který je součástí Hornického muzea Příbram. Tam bude od 1. prosince na dole Vojtěch po několika letech opět vystavený velký historický Masnerův betlém i několik menších jesliček.

Letošní ledový chrám v Tatrách je věnovaný Alžbětě II.

Cestování

Vánoční strom na Staroměstském náměstí v Praze bude letos z Libereckého kraje

Vánoce

Reklama

Výběr článků

Načítám